"Медена закуска” не е поредният закупен сладкиш от ученици от бутката пред училището, а името на специална кампания, която пчелари от Пловдив, съвместно с момчета и момичета, продължават да организират и през настоящата учебна година. Този път домакин беше СУ „Патриарх Евтимий” и неговите възпитаници от 5д клас.

В специален учебен екочас любознателните момчета и момичета се запознаха с живота и работата на пчелите, както и с работата на пчеларя, благодарение на когото пчелните продукти могат да достигнат до масата на всеки един човек. Председателят на пчеларско дружество "Акация 1899” Николай Гайдов, колегата му Владимир Владимиров и д-р Пламен Енчев надълго и нашироко разказаха за това какво е значението на жужащите насекоми за природата, здравословния начин на живот за малки и големи и не на последно място какви продукти могат да произвеждат самите пчели.

Класният ръководител на 5д клас Веселина Чапанова и колежката ѝ биолог Лилия Тодорова предразположиха гостите си в добре подредения кабинет, където пчеларите бяха донесли импровизиран кошер, пакетчета с прашец, бурканчета с мед, събран прополис (клей) и още куп продукти, произвеждани от пчелите и събирани от не по-малко трудолюбивите пчелари, за да бъдат показани на учениците.

Николай Гайдов поясни, че водещата цел на кампанията, която се прави от "Акация 1899” е да запознае учениците от начален и прогимназиален етап с изключителния принос на пчелите за човечеството и природата, както и с ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти и да популяризира значимостта на медоносните пчели, пчеларството, здравословните хранителни навици и местните хранителни продукти.

Макар и странно от всички над 30 ученици само една петокласничка се оказа, че до сега не е опитвала мед, но след като съучениците ѝ разбраха за „пропуска” веднага заявиха готовност да й подарят малки бурканчета мед, макар и още на място пчеларите да подариха на всяко едно дете с лековитата наслада, каквато пък я определи д-р Пламен Енчев, който се оказа специалист по апитерапия и осигурява лечение и профилактика с пчелни продукти.

В СУ „Патриарх Евтимий” функционира клуб "Млад еколог”, чиято цел е чрез извънкласни дейности подрастващите да се запознаят отблизо с природата в нейната действителност, да се насърчават да пазят околоната среда чиста и правилно и целесъобразно да използват нейните ресурси. В същото училище има ученици, които са и представители на Младежкия воден парламент, който е една национална организация, чиято цел е информира младите хора, да се покаже колко важна е ролята на водата и нейното управление;чрез тази формална група младежите имат възможност да обменят опит на добри практики, както и да създадат нови приятелства със съмишленици от цялата страна.

Така пчеларството е неизменно свързано и с чистата вода, за която сме призвани всички да се грижим- с тези думи г-жа Веселина Чапанова обобщи инициативата, която неминуемо остави страхотни впечатления у учениците. Благодарение на пчеларите от общинското пчеларско дружество "Акация 1899”, които наред със своите всекидневни ангажименти са готови винаги да обясняват и на ученици, и на техните родители ролята и значението на пчелите, на екообразованието, стана възможно провеждането на Пчелния урок, както си го кръстиха самите ученици.