Властите на САЩ излязоха с препоръки за своите граждани, пътуващи към Европа, предупреждавайки ги, че по време на коледните и новогодишните празници на континента ще има засилена терористична заплаха, предава AFP.

„Миналата година на коледния пазар в Берлин през декември и в нощния клуб в Истанбул на Нова година имаше нападения с висок брой жертви“, пише в предупреждението, издадено от правителството на САЩ. Държавния департамент предупреждава, че скорошните нападения във Великобритания, Финландия, Франция, Русия, Испания и Швеция демонстрират, че и „Ислямска държава“, и „Ал Кайда“ остават активни и способни да извършат атаки. 

„Макар и местните правителства да продължават своите операции срещу тероризма, Департаментът остава загрижен за бъдещи терористични атаки.

Американските граждани трябва да бъдат нащрек за възможността симпатизанти на тероризма или саморадикализиращи се екстремисти да извършат нападения с малко или с никакво предупреждение“, пише в инструкцията на Държавния департамент на САЩ.