Синът ѝ също жертва на мнимите полицаи

Синът на бабата и дядото, измамени по телефона да дадат над 70 хил. лв. уж на полицията, също станал жертва на мошениците. Във вторник семейството разбира, че е прецакано от мошениците. Изплашени, хората дори не отвориха на истинските полицаи, мислейки ги за измамниците. Първото обаждане на престъпниците било на стационарния телефон на 77-годишната Христина.

Човекът се държал грубо и заплашвал жената

След минута звъннал и мобилният ѝ телефон, този път уж били криминалисти. Нито за момент жената не се усъмнила, че хората, с които говори, не са истински полицаи. Обадили ѝ се по телефона и се представили за служители от Криминална полиция, става ясно от показанията на Христина пред раследващите. Тя обяснила, че мъжки глас любезно ѝ казал, че ако даде пари, ще помогне при акция за залавянето на телефонни измамници. Мнимият полицай я предупредил, че след малко ще получи ново обаждане от бандитите. Затова трябвало да остави всички пари и ценности, които има. Представящият се за полицай дори обяснил колко е важно сумата да е максимално голяма. Излъгал я, че повечето пари ще осигурят по-голяма присъда на апашите. Затова я накарал да събере всички пари и ценности, с които разполага, и да им ги предаде на съхранение в полицията, защото измамници смятат да ѝ ги вземат. “Свалих си богородичката, свалих си пръстенчето, събрах всички пари, които имах. Казаха ми да отида в банката и да си изтегля всички пари. Да оставя телефона отворен и да не го затварям. На сина ми същото казаха, че са от Криминална полиция”, разказала на истинските полицаи измамената жена. След като изтеглила 5000 лв. от банката, получила нова инструкция. Вместо да дава парите и ценностите за съхранение, да ги хвърли през балкона. Жената дори сложила чушка в плика с парите и ценностите, за да тежи. “Ние ги чакаме, за да ги хванем”, уверили я измамниците. След известно време ми се обадиха, за да ми кажат, че са хванали двама и е останал само един”, обяснила жената. Тя до такава степен им вярвала, че докато отивала до банката, спряла в кафене да зареди батерията на телефона, защото паднала. След като метнала имането си, получила ново обаждане.

Този път я предупредили да се прибере, защото шяло да има и стрелба при задържането на последния апаш

Заедно с Христина мнимите криминални полицаи обработвали и сина ѝ. Той също изтеглил спестяванията си от банката и им ги дал. Общо семейството “изгоряло” с 19 хил. лв., 20 хил. евро, злато и ценности. “Исках да се отровя. Викам: Взимам лекарствата и ще умра, не искам да живея повече!”, разплака се пред Би Ти Ви измамената жена. От полицията и прокуратурата разследват престъплението. Преди дни те хванаха друга банда, която измами софиянец със 116 хил. лв. по същата схема. Търси се връзка между двете банди, тъй като ползвали общ сценарий, но с ключови различия в детайлите. Задържаните например първо звънели уж от полицията, а после като престъпници. Бабата пък е измамена първо с обаждане от бандитите, които след това се представяли за униформени.