„Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани. Износът на такива лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите“. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване в комисията за борба със сивата икономика в парламента, предаде в. Труд. 

Той подчерта, че прокуратурата може да търси данъчни престъпления, пране на пари, свързано с установяване на предикатно престъпление, и евентуална митническа контрабанда. Всичко останало свързано с лекарства е в правомощията на контролните органи.

„Наблюдава се стремеж да се прехвърлят всички проблеми свързани с лекарства на прокуратурата“, заяви Цацаров.

Той обясни, че причината да се търси прокуратурата и по всички проблеми, свързани с медикаменти трябва да се търси в конструкцията на българския закон по отношение на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

„Ако тя има действително правомощия, нещата биха изглеждали по коренно различен начин“, увери главният прокурор.

Емилия Русинова от Софийска градска прокуратура обяви, че при тях има сигнал по данни от предаването „Открито“ на Валя Ахчиева, след това и втори от ИАЛ.

По двата сигнала е започнала проверка. Вече е образувано досъдебно производство. 

Припомняме, че става въпрос за преопаковането на „Хумира“ – в оригиналната опаковка, която е закупена от бургаска аптека „Марешки“ е имало турска „Хумира“, както и за паралелен износ на лекарства от фирми, свързани с фамилията Марешки.

Русинова обясни, че е установено, че има разминаване между партидните номера на лекарството закупено от пациента и на подадените от аптеката. Тя призна, че ще им бъде трудно да докажат престъплението, защото става въпрос за контрабанден внос, а за да се повдигне обвинение трябват конкретни данни – кога е осъществен вносът, от кого и т.н. Русинова увери, че колкото и да е трудно, обвинението ще положи всички усилия, за да докаже престъплението.

В същото време стана ясно, че делото „Марешки“ ще е едно от делата, които ще бъдат прехвърлени в спецпрокуратурата, след като от 5 ноември влязоха в сила последните промени в НПК.

Русинова обяви, че досъдебното производство е към финал и предстои да бъде пренасочено към конкретния съд.

Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че в съвсем близко бъдеще ще бъде внесен обвинителен акт срещу Веселин Марешки в специализирания наказателен съд. 

„Сътрудничеството между прокуратурата и ИАЛ е изключително добро. Но когато си изправен пред ситуация – контрабанден внос, преопаковане, а оригиналното лекарство е напуснало страната и е заминало примерно в Германия са необходими съвместни усилия“, заяви Цацаров.

Главният прокурор обясни, че в подобни случаи става въпрос за нелегален износ, чрез куриер. Подчерта, че за съжаление в ръцете на българския пациент може да се окаже и опасно лекарство, внесено контрабандно в страната ни. И този ефект е най-опасен.

„Става въпрос за скъпи лекарства, животоспасяващи медикаменти, които са и изключително скъпи“, припомни главният прокурор.

Председателят на комисията Емил Димитров припомни, че става въпрос за реекспорт на медикаменти за 400 000 лв. годишно. Той отново постави въпроса за ограничените правомощия на ИАЛ.