Стремежът ни да влезем в добра форма бързо, с хранителни добавки, често може да има обратен ефект. Затова винаги преди да си купите такива се консултирайте с личния си лекар и то след предварителни изследвания. Ето някои от най-популярните хранителни добавки при отслабване и спорт и какви опасности за здравето ни крият.

При отслабване и спорт
Сред най-популярните добавки за отслабване са:
- конюгираната линолова киселина (CLA)
- тривалентният хром и коензим Q.
- хапвайте и гарциния - вид индийски плод чийто екстракт е концентрат на хидроксилимонена киселина. Освен, че намалява апетита той подобрява усвояването на храната.
- билката гуарана също е добър избор, тъй като съдържа специално вещество, наречено гуаранин, което помага за бързото освобождаване на енергия в организма и подобрява обменните процеси, заедно с отделянето на топлинна енергия.
- зърнастецът пък е растение, което действа разхлабващо и елиминира самоотравянето на организма.
- лененото семе -съставките му успокояват раздразнените лигавици на храносмилателните органи и подобряват перисталтиката.
- карнитинът е една от най-популярните добавки, която се използва по време на спорт. Той участва в метаболизма на мазнините и ни доставя енергия, освен това детоксицира чуждите за организма вещества. Не бива обаче да се прекалява с него.
- Кофеинът също повишава ефективността на тренировките.

Имайте предвид, че контролът върху добавките не е така стриктен както при лекарствата, затова сред тях често попадат съмнителни за здравето вещества. ЕС ги класифицира с начална буква Е (от Европа) и с трицифрено или по-голямо число – код за конкретната добавка. Производителите би трябвало да етикетират продукта, така че Е-тата да се виждат ясно, а това не се случва.

Има все повече момичета с хормонални промени

При тях проблемът е, че стандартизирането им не се контролира така, както при лекарствата. Хранителните добавки за хора, които спортуват, не са от забранените анаболни средства, но са регулатори на хормоните и могат да вдигнат опасно нивата на тестостерон, включително при жените. Според специалистите, има все повече момичета с хормонални промени на щитовидната жлеза именно след прием на такива хранителни добавки.

Някои водят до дефицити в организма

Има безопасни, които са на границата на храната, като таблети от ананас, папая и други тропически плодове с активни ензимни системи, които активират обмяната на веществата. Тези, които ускоряват метаболизма с високо съдържание на кофеин, може да доведат до дефицитни състояния, тъй като организмът губи калций, магнезий, желязо. От тези, които действат слабително, също може да се получат дефицити в организма. Някои от добавките за редуциране на теглото действат на базата на потискане на даден хормон. Затова ви съветваме да ползвате хранителни добавки единствено под контрола на личния ви лекар и то след предварителни изследвания.

Вместо добавки яжте суперхрани

Алтернативата на хранителните добавки са т.нар. суперхрани, или храните в концентриран вид. Такива са пчелният прашец, сладководното водорасло спирулина, което съдържа близо 70% пълноценни белтъчини. Предимството на суперхраните е, че набавят всичко, което липсва на съвременния човек – като витамини, минерали, микроелементи и ензимни системи. Освен това нямат странични ефекти.