Официално пловдивските старейшини приеха единодушно предложението за демонтирането на Бетонния мост и изграждането на пробив под Централната гара. Точката влезе като извънредна в днешния дневен ред и представлява сключване на споразумение за двустранно сътрудничество между Община Пловдив и Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ)., предаде репортер на Glas.bg.

Според него двете страни ще си сътрудничат при изпълнението на всички дейности около пробива. Пробивът ще свързва бул. “Васил Априлов” и бул. “Македония”. Новото съоръжение ще замени сегашния Бетонен мост, който ще бъде разрушен.

“Не е възможно Бетонният мост да остане. Това е причината да се прави този пробив. Връзката се прекъсва и пробивът ще я замести.  През 2006 г. има изготвен план, който обаче към момента не можем да го реализираме, защото е много скъп. Те предвиждат тангента от надлез “Родопи”, уши на “Найчо Цанов”, “Модър-Царевец”. Скъпо е, знаем какво трябва да се направи, но някой ден ще го направим, когато имаме средствата.Големият въпрос е как да разтоварим Сточна гара. Сега там е тежко с трафика”, каза кметът Иван Тотев.

И призна, че входът и изходът към и от район “Южен” ще стават само през Централна гара и “Любен Каравелов”: “Така не е удобно. Трябва да развържем “Южен”. Ако трябва ще спрем някъде проектите, за да работим за това развързване”.

“Може след това да се мисли за нов надлез на негово място, но това е много напред във времето, би било хубаво”, допълни Тотев.

Припомняме, че през през лятото градоначалникът посочи и други опции освен пробива под Централна гара, с които да не се усеща липсата на Бетонния мост след години.

"Говорим за връзка между Тракия и Южен - надлез между "Цар Симеон" и "Кукленско  шосе". Това е много важна връзка. Също продължението на бул. "Македония" до бул. "Александър Стамболийски".Искаме малко да развържем движението в район "Южен". Тъй като с отпадането на бетонния мост след години ще трябва да има изнасяне на движението от "Южен" в посока "Асеновградско шосе". Ще работим и в това направление. Започваме и проектиране на "Даме Груев" - това е много важна улица. Ще бъде първия обект, който ще се реабилитира догодина.", коментира през юли Тотев.

 

Какво заяви днес кметът, чуйте в прикачения файл: