Четирима нарушители на ЗДП бяха засечени  за по-малко от 30 минути на ул. "Царевец" в близост до кръстовището с бул. "Пещерско шосе" като част от стартиралата традиционна акция “Зима”, предаде репортер на Glas.bg. Последният бе спрян от служители на Пътна полиция бе по време на интервюто с говорителя на КАТ.

Акцент в проверките ще бъде поведението на пешеходците, толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо тях и използването на обезопасителни колани, в това число и на задни седалки. Именно две от нарушенията, които бяха установени от служителите на КАТ за само няколко минути, бяха заради непоставени колани. Спезиализираната операция "Зима" ще продължи до края на месеца.

"Тази акция с акцент за неправилно пресичане от страна на пешеходците в област Пловдив се извършва за втори път в рамките на един месец, като стремежът е да дисциплинираме, заставайки на невралгични места, както водачите така и пешеходците" , посочи говорителят на КАТ Ботьо Гиргинов.

Относно използването на колани от пътници в автомобила на задната седалка Гиргинов изтъкна, че много от произшествията в Пловдивска област възникват заради превишена скорост, като за да се съхрани човешкото тяло по-добре след удар трябва да бъде поставен колан. Тази мярка се налага само за колите, които имат монтирани такива (не всички по-стари автомобили имат).

За движение по пътищата от 15 ноември до 1 март говорителят на КАТ уточни, че гумите трябват да бъдат или зимни, или нови, или такива, които да са с грайфер минимум 4 мм.

При акцията днес от 11:00 часа до 13:00 часа три екипа на сектор “Пътна полиция” бяха разположени в Пловдив на:

- кръстовището между бул. “Пещерско шосе” и ул. “Царевец”;

- в района на Централна гара на бул. “Христо Ботев”;

- пред хотел “Санкт Петербург” на бул. “България”.

 

Какво още заяви говорителят на КАТ - Пловдив Ботьо Гиргинов чуйте в прикаченото аудио: