“Имам просто послание към Русия: знаем какво правите”, заяви премиерът на Великобритания Тереза в забележителна по своята откровеност ( т.е. острота- в превод от дипломатически на реален език) реч в парламента на европейската държава, която е едновременно най-любимото пристанище на руски олигархичен капитал и страшилище за политиката на Кремъл в Европа. Никъде другаде на континента Путин и компания не са получавили толкова твърд отпор на шпионския си навик да се месят в работите на една демокрация – както по времето на СССР, така и сега.

Тереза Мей спомена в речта си руските кибератаки. В интервю за БТВ същото напомни и президентът Росен Плевенелиев ( 2011-2016 г.), казвайки, че България е била опитно поле за подобен тип руска намеса в изборите преди този сценарий да бъде приложен срещу САЩ, Франция и т.н.

А в същото време в Рим…

Премиерът Борисов се п(р)ояви в италианската столица в рамките на очевидно нескопосано организирано посещение, което обърка италианците.

Представителният оркестър на италианската държава, който изглежда е импровизирал или просто е “вдигнат по тревога” и не е имал никакво време да се подготви, изсвири не само фалшиво, а направо неразпознаваемо българския химн ( може да се чуе от видео, разпространено от самия премиер Борисов, верен на принципа си да се самопоказва чрез аматьорски записи в ролята на желан гост в Берлин, Рим и т.н.).https://offnews.bg/offtopic/chij-e-tozi-himn-posreshtaneto-na-borisov-v-rim-video-669307.html

Монтеверди, бащата на операта, би се обърнал в гроба от този срам. Неговите потомци да не могат да изсвирят вярно една партитура?- мислите си вероятно вие. Но и вие и ние не знаем какво е причинило този конфуз: в родината на операта да не могат да възпроизведат националния ни химн.

Това обаче е “друга опера”. Защото , по скромното ми мнение, има по-важен акцент от събитието, приключило с още един странен случай. Борисов спешно напуснал Италия, както и пристигнал, май.

Путинофилският сайт БЛИЦ, който пази косъм да не падне от Борисовата глава, съобщи – също така по спешност, че причината за тази припряност на Борисов в напускането на Италия е чисто техническа.

“Правителствената информационна служба съобщи току-що защо премиерът Бойко Борисов си е тръгнал толкова скорострелно от Рим за България. „Във връзка с появили се съобщения, Правителствената информационна служба съобщава, че посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Италия се е движело според предварителния график и определените въздушни слотове за излитане и кацане на правителствения самолет“, пишат от там. „Възможностите за промяна в слотовете са били невъзможни поради необходимостта самолетът да бъде използван за полета на вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, която днес трябва да пристигне на официално посещение в Кувейт. Правителствената информационна служба благодари на колегите, въздържали се да тиражират без проверка новини, които биха могли да предизвикат тревога в обществото“, уточнява още правителствената информационни служба”. Blitz.bg: https://www.blitz.bg/politika/izvnredno-i-prvo-v-blits-ofitsialno-eto-zashcho-borisov-speshno-napusna-rim-s-pravitelstveniya-samolet_news557858.html

На фона на фалшивата музика и фалшивите акценти в новините, каква е все пак новината, според онова, което акцентира в речта си пред журналисти в Рим самият Борисов?

(Не) познахте, не е някаква българска специфика: Борисов набляга върху комплиментите към Путин.

В рамките на секунди, излъчени като репортаж от събитието в новините на Нова телевизия в 19 ч., се чу, че Борисов дава за пример как Путин и Тръмп се били разбрали за Сирия , а пък Путин ( пак Путин му е в устата) също се бил срещнал и с Ердоган. Ерго, според Борисов, европейските лидери изостават в решаването на мигрантския проблем ( снимките са от емисията на НТВ)

БНТ “не забеляза” в своята по-късна  с един час централна информационна емисия нито фалшивото изпълнение на българския химн в Рим, нито фалшифицирането на българските приоритети с акцент върху това какво е направил Путин, според Борисов. За цензурирането на което се беше погрижило лицето на  официозното репортажно обслужване на властта Ирина Цонева, несменяма пътешественичка от близо 15 години насам по стъпките на който и да е властник при пътуванията му в чужбина с цел неговото обгрижване.

Може би трябва в рамките на това неуравновесено уравнение да разпознаем причината за спешното озоваване на нашия премиер в Италия?

Може, ама друг път. Ще научим, когато в Русия настъпи пак гласност и перестройка, благодарение на което да разберем поради что някои български юроди не се срамят да се слагат на Кремъл.

Share on Facebook