Апелативният съд няма да пусне от ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги в Борисовата градина. Съдът реши, че протестът на прокуратурата срещу освобождаването на младежа е основателен.
 
В началото на заседанието прокуратурата даде доказателства, че е внесен обвинителен акт, предаде БНТ и поиска прекратяване на производството за мярката за неотклонение. Съдът каза, че ако не се произнесе, ще наруши правата на обвиняемия. 

Преди седмица зам.-председателят на Софийския градски съд Мина Мумджиева, която е известна като дясната ръка на подалия оставка скандален шеф на съда Калоян Топалов, реши, че е изтекъл законовият срок за задържането на Матев и го пусна по живо по здраво у дома. 

Съдия Мумджиева аргументира решението си да пусне Йоан, тъй като за неговото престъпление, наказанието било максимум 12 г. затвор. Защото го извършил още непълнолетен. А по закон при това положение се лежи в арест максимум 8 месеца, а Йоан ги излежал. Съдийката обясни тогава, че било безпредметно да се произнася дали на свобода има опасност Матев да се укрие и да извърши престъпление.

Днес обаче Софийският апелативен съд върна в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов. Инцидентът стана в Борисовата градина в София. Решението е окончателно.

Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в София, в парк "Борисова градина" е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизненоважни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия. Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването пострадалият е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.
 
В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал Георги случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки че двете момчета не се познавали, преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия. Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.
 
В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен, Матев би могъл да получи наказание "лишаване от свобода" от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.