Хейди Оливия Колиндж е от Великобритания, но в момента е в Пловдив и е на лечение в Университетската болница " Свети Георги". Тя е пациент на Клиниката по ортопедия и травматология, където и е поставена изкуствена тазобедрена става. Новината съобщи началникът на клиничното звено проф. д-р Владимир Ставрев.  Той разказа, че 66-годишната жена е научила за по-добрите възможности и значително по-кратките срокове за извършване на подобни операции в първата пловдивска университетска болница. В родината си тя е трябвало да чака месеци, за да бъде подменена тазобедрената й става. 

Защо една британка избра да се лекува в Пловдив? Отговорите на този въпрос са няколко. Първо тук не се чака толкова дълго, колкото в родната й страна, второ- специалистите и клиниката тук са на световно ниво  и трето - като здравно осигурен  член на ЕС, тя   може да се лекува по клиничните пътеки по здравна каса и у нас. А и вероятно, може да си ползволи финансово доплащането на консумативите при  този вид операции. 

Проф. Ставрев днес представи случая. В него няма нищо уникално и необичайно. Като водещ специалист в тази област за миналата година той е инплантирал 187 изкуствени стави.А Хейди е поредният за тази година

След като се свързала с проф. Ставрев двамата са уточнили приемането й в УМБАЛ „Свети Георги“ и заплащането за лечението. Тъй като пациентката има Европейска здравна карта, лечението й в България е на принципа на клиничните пътеки, по които се приемат родните пациенти.

Всъщност Хейди не е за първи път в България. От 10 години нейната  сестра Лиса живее в ивайловградското село Свирково. Тя също е ползвала услугите на родното здравеопазване, преди време и е правена операция на очите. Двете британки са доволни от грижите на лекарите в пловдивската клиника. Хейди разказа, че в Англия е трябвало да чака дълго врем-около 2 години за плановата операция и сестра й  предлага да потърсят болница в България.

Хейди  вече се чувства добре  и прави първи стъпки.