Доналд Тръмп приключва във вторник маратонско турне из Азия, което мина без засечки, но и без съществен пробив, и не разсея мъглата, забулваща стратегията му в тази част от света, пише Франс прес.

Лидерите от региона се надпреварваха кой ще се погрижи най-добре за този американски президент, прочут със склонността си към почести и разкош. "Разпънаха червен килим, какъвто никой не бе виждал досега", разказа самият Тръмп, възхитен.
Голф и гала вечеря в Токио, опера и разходка из Забранения град в Пекин бяха част от "държавното посещение". В Сеул пък бе вдигнат президентски тост в чест на човека, който "връща вече на Америка нейното величие".

Стопанинът на Белия дом, новак в дипломацията без особен вкус към продължителните пътувания, успя да избегне гафове и изглеждаше общо взето уверен.

Отвъд грижливо режисираните снимки обаче остава въпросът за конкретните последици от това дълго пътешествие.

По цялото трасе от Токио до Манила, минавайки през Сеул, Пекин и Ханой, 70-годишният президент на САЩ наблягаше върху два приоритета: засилване на натиска в отговор на севернокорейската ядрена заплаха и подобряване на достъпа до азиатските пазари за американските компании.

"Нищо не се е променило"

Равносметката от тези дванадесет дни обаче може да се окаже твърде постна.

"Ако сравним нещата преди и след азиатската обиколка на Тръмп, всъщност нищо не се е променило (б. аг.: по въпроса за Северна Корея)", посочва за АФП Го Мьон Хюн от Азиатския институт, мозъчен център със седалище в Сеул.

Пекин, основният икономически партньор на Пхенян, "не обеща нищо ново... и остава на същите позиции", обобщава той.

Според някои експерти обаче преговорите между президентите на двете най-големи световни сили може да донесат плодове в средносрочен план.

"Си Цзинпин посрещна много топло Доналд Тръмп, отношенията между двете страни са сравнително стабилни. В този контекст той няма да отхвърли с един замах исканията на своя гост", прогнозира Чън Сяохъ, преподавател в пекинския университет "Женмин".

Колкото до търговските връзки, дали Доналд Тръмп е успял да завоюва терен, след като обвини своите предшественици демократи и републиканци, че не са проявявали сила в продължение на десетилетия?

Пекин заяви, че смята да разшири достъпа на чуждестранни компании до своя финансов сектор, но все още има и много проблемни точки.

Съзнавайки, че не е издействал грандиозни отстъпки, американският президент се похвали с цял куп договори на обща стойност 300 милиарда долара.

Част от тези документи, макар и подписани в зрелищен мизансцен, обаче са просто писма за намерения. И в дългосрочен план изобщо не променят страховития търговски дефицит на Америка.

Чън Сяохъ вижда в тези договори само "обезболяващи, които временно смекчават търговските спорове между Китай и САЩ".

Свързваните с обиколката надежди за дългосрочна визия и развитие на геостратегическите отношения в този ключов за САЩ регион обаче останаха излъгани.

"Америка на първо място"

Голямата реч от виетнамския град Дананг, възхвалена предварително от Белия дом като постижение за президента, напомняше на моменти по-скоро предизборен митинг под лозунга "Америка на първо място".

Обрисувал Америка като жертва на "хронични търговски злоупотреби", Тръмп отправи рядко свирепи нападки срещу многостранните споразумения, "връзващи ръцете" на страната му.

А неговата визия за "свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион" все още не е написана. "Тепърва предстои да видим конкретния израз на тази концепция", изтъква Йошинобу Ямамото, преподавател от Университета на Ниигата.

По думите на Райън Хас, бивш съветник по азиатските въпроси на Барак Обама, президентската обиколка е засилила впечатлението, че "регионът напредва с все по-голяма скорост, докато САЩ гледат назад".

Той споменава по-конкретно решението на 11 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион да вдъхнат живот на споразумението за свободна търговия Транстихоокеанско партньорство (ТТП), което Тръмп безцеремонно напусна. Както и призивите на Си Цзинпин да се приеме "необратимата глобализация", контрастиращи с икономическия национализъм на американския му колега.

В личен план разбирателството му с японския премиер Шиндзо Абе - на площадките за голф и отвъд тях - е съвсем непресторено, докато алхимията, свързваща го със Си Цзинпин, е безкрайно по-сложна.

Тръмп отбеляза своите "много добри отношения" с китайския ръководител - "един силен човек..., по-могъщ от Мао според някои". Трудно е обаче да предречем как ще се развият с годините тези отношения в случай на пик на напрежението.

Нещо забележително: за дванадесет дни 45-ият президент на САЩ изглежда не е спомена нито веднъж проблема със затоплянето на климата.

А точно в Пекин преди три години Барак Обама дойде в Пекин, за да сключи безпрецедентно споразумение с Китай - върху този документ по-късно бе изградено и Парижкото споразумение за климата.

Договор, от който Доналд Тръмп изтегли САЩ с гръм и трясък в името на американските интереси.
 

/БТА/