Някои лекарства имат напълно неочакван ефект. Например, един популярен медикамент, предназначен за хора, страдащи от сърдечни заболявания, може да бъде полезен за предотвратяване на рак. 

 Изследванията в тази област са проведени от научни специалисти от университета в Берген. Те открили, че средствата за разреждане на кръвта могат значително да намалят вероятността от рак при хората. 

Така че, ако човек приема варфарин на средна възраст, тогава в бъдеще рисковете от рак ще бъдат значително намалени. 

Обикновено това лекарство се приема от хора, които са претърпели инфаркт или инсулт. Също така, варфарин е полезен и за други хора: Някой, който има повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, дължащи се на нередовни сърдечни удари или операции.

Лекарството е полезно за превенция в онкологията. По-специално, той може значително да намали риска от развитие на рак на простатата, рак на белите дробове и гърдата. 

Съгласно изследването, вероятността от рак на простатата се редуцира от 31 процента, рак на белия дроб - до 20 процента и рак на гърдата - 10. За пациенти с предсърдно мъждене (анормален сърдечен ритъм), рискът от рак на дебелото черво също се намалява средно с 29%.

Учените не знаят как да обяснят този феномен. Предполага се, че лекарството активира имунната система и предотвратява образуването на тумори./Zdrave.to