(Пре)публикувам  коментара без коментар ( както и моя милост има честта да бъде препубликуван в уважавания сайт) – защото не се нуждае от такъв, според мен. http://www.ploshtadslaveikov.com/golemite-idioti-i-malkiya-ekran/

Големите идиоти и малкият екран

Маргинали, криминали, расисти и полуфашисти вдигат рейтинга на телевизиите

Дори в сезона на любовта БИГ Брадър ни залива със скандали и омраза.

Емил Л. ГЕОРГИЕВ

07.11.2017

Днес по една национална телевизия възрастен човек с очевидни проблеми бе поканен да коментира нещо, без значение какво. Беше поканен не защото е някакъв специалист по темата, а защото е известен с пълното отсъствие на задръжки и с мръсната си уста: наричал е траките „мутри“, археолозите „овчарчета“, туристките „курви“, българите „шибан народ!“, а македонците – „@!$*&!“.

И той не излъга очакванията, с които бе поканен: бисерът на деня днес беше „пикла без ц*ци“. Напомняме, че преди броени дни същият човек бе награден за принос към „културата и българщината“ – две понятия, които в неговата интерпретация са напълно противоположни. Шефовете на тази телевизия обаче сигурно ликуват, тяхното предаване отново се коментира по всички сайтове и вестници.

Съвсем наскоро същата или друга национална телевизия (наистина няма значение коя, те май всичките вече действат по този начин) покани друг скандален гост по същите причини. Неговият номер беше да заплашва журналисти. Всъщност, те бяха двама. И двамата рязко вдигнаха рейтинга на телевизията.

Пак в национално студио трети политик „изригна мощно срещу един баджак“, както обявиха възторжено жълтите медии, а питекантроп, обвинен в побои над приятелката си и заплахи към блогърка, получи ефирно време да сее нови лъжи, заплахи и обиди. И пореден пример – тоталитарна внучка или правнучка (не е ясно, защото майка й е едновременно внучка и дъщеря на дядо си) е поканена, за да поучава от екрана колко хубаво се живеело при дядо ѝ (когато тя още не е била родена!).

Да говорим ли за останалото съдържание – псевдо риалити сериали, безкрайни музикални, готварски, фермерски… конкурси с основно непрофесионално участие, БИГ Брадър, народни лечители, уринотерапия и игри на късмета, в които които всяка вечер се разиграват милиони. Става все по-трудно да видиш по телевизията нормален човек, който си върши работата и не занимава зрителите с маниите си.

Ясно е, че няколко телевизии се надпреварват коя да покани по-скандален гост, да го накара да каже по-скандално нещо от конкурента в другата и да излезе с едни „ц*ци“ напред,  което никак не е лесно. Разбираемо е – фрийк шоуто е жанр, който винаги е имал много почитатели сред простолюдието. Пък на кого му пука, че маргинални и криминални типове, всеизвестни лъжци, ксенофоби, расисти и полуфашисти се превръщат в национални герои?

 

Share on Facebook