Истинска селска вечеринка разпали името на д-р Енчев в Общинския съвет на община "Родопи". Днес там имаше извънредна сесия, на която кметът Пламен Спасов даваше отговори на въпроси, свързани с резиденцията на здравния мениджър в село Белащица. От 2015 година живущите във вилната зона на селото се оплакват от непрестанен шум, гарниран с веселби и сватби на открито, пъстроцветни зари в небето и тотално неспазване на работното време.

В залата освен общинските съветници и служители на общината, присъстваха и много от хората, които са пряко засегнати от дейността на луксозната резиденция на д-р Енчев, която обаче се водела "къща за гости", предаде репортер на Glas.bg.

Кметът Пламен Спасов, който наскоро беше показан в близки отношения със здравния мениджър в репортаж "Господари на ефира", се беше приготвил да отговаря на питанията с цяла папка документи. Според листовете в нея, в общината имало постъпила само една жалба за шум и това било през 2015 година. Тя била подписана от 20 души.

Той я бил пратил по компетенция към Първо РУ в Пловдив, което отговаря за село Белащица. Оттам му отговорили, че актове и глоби можели да налагат само от РЗИ в града под тепетата. Спасов бил подал сигнал до Районната здравна инспекция, който според засегнатите е входиран на 3 ноември тази година: "Трябваше ли да се чака две години, за да се подаде тази молба?", попитаха те.

"Първо това там не е вилна или жилищна зона. Това там е земеделска земя със сменен статут в покрайнините на Белащица и говорим за къща за гости", каза Спасов. 

Освен резиденцията-къща за гости, д-р Енчев имал намерение да строи там фабрика за биосладка и мармалади: "Д-р Енчев има всички необходими документи за строителството ѝ. Започна да строи, после спря и подаде документ за смяна на предназначението на имота - че там ще прави фабрика за сапуни. Строежът е подновен преди дни, като отново ще е за биосладка и мармалади", обясняваше на изнервените хора Спасов.

Те скочиха, като цитираха документите за строителното разрешение: "Там ще се строи осеметажна сграда и ще е хотел. Сапуни или мармалади ще се правят само на третия етаж. Другото ще е "стаи за персонала", "фризьорски салон за персонала" и изобщо всичко на 7 етажа само за персонала". Хората попитаха главния архитект на общината Недевски как е разрешил строителството. Той отговори, че не си спомнял. "На година се дават между 600 и 800 строителни разрешения. Не помня всички, не задълбаваме във всяко искане", отговори им кметът.

Хората от Белащица казаха още, в ОДМВР-Пловдив имало две жалби за шум. Проверка на жалбите от общината нямало. Вместо това оттам изпълнили разпореждане на РДНСК, с които били извършени проверки на имотите на всички 20 жалбоподатели. Открити били 5 нередности от общо 15 имота.

Напрежението и шумът в залата се покачиха, когато представила се за адвокатка, която от 10 години работи към общината взе думата: "Подкрепям г-н Спасов. Всичко това е една мръсна политическа игра и тук се изпълняват политически поръчки", отсече видимо притеснена дамата. Хората наскачаха, като една от тях заяви, че е гласувала за Спасов и неговата партия (ГЕРБ) на последните избори. Самият Спасов благодари за подкрепата: "Благодаря за подкрепата още повече, че аз не ви познавам". Думите му предизвикаха смях в залата.

Жителите на село Белащица обвиниха кмета Пламен Спасов, че покровителства и пази д-р Енчев. На това Спасов отговори: "Нямам телефона на д-р Енчев. Не вярвам и той да има моя". Напразни останаха опитите на председателката на Общинския съвет да въведе ред в залата след това твърдение на кмета, предизвикало нови препирни след присъстващите.

В крайна сметка Пламен Спасов демонстративно си тръгна далеч преди края на извънредната сесия, с които още повече ядоса живущите в постоянния шумен тормоз. Те се оплакаха още, че сами си направили улица, но д-р Енчев повикал самосвал, който я затрупал нарочно с купчина пръст. Свидетел на това била кметицата на Белащица Цветанка Читакова. С половин уста в залата тя потвърди за случая.