Сланината като една от основните източници на животински мазнини, е обект на внимание както от лекари, така и от специалистите по хранене. Ревностните защитници и любители на този продукт твърдят, че мазнините от него са много ценни. В същото време противниците вадят аргументи в полза на твърдението, че свинската мас е много опасна, пише poleznite.com.

Мазнините са едни от най-съществените компоненти в храната за човешкото тяло! В същото време те са съставката, която предизвиква ожесточен дебат за ползите и вредите от нея. Затова ние ще се постараем да ви обясним до къде е ползата от сланината и къде започва вредата.

Свинската сланина е дебел слой подкожна мастна тъкан, в която се натрупват и съхраняват различни биологично активни агенти, мастноразтворими витамини и антиоксиданти. Съставът на този продукт до голяма степен определя неговите благоприятни свойства. В него се съдържат витамини А, Е, D, F, микроелементи (селен), мастни киселини (наситени и ненаситени). Най-ценната киселина, съдържаща се в сланината е арахидоновата киселина – полиненаситена мастна киселина, която е супер полезна! Тя подобрява мозъчната функция, сърдечния мускул, отразява се добре на бъбреците и подобрява кръвта като премахва от нея плаките с лош холестерол. Значително се усилват полезните свойства на сланината, когато се консумира с чесън (също известен борец с холестерола).

Също така, сланината е източник на ценни и незаменими мастни киселини като палмитинова, олеинова, линолова, линоленова, стеаринова. Високата концентрация на тези компоненти в сланината повишава нейната биологична активност пет пъти повече, в сравнение с маслото. Лецитинът има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и клетъчните мембрани, като ги укрепва и ги прави по-еластични.

За да получите най-големи ползи от консумацията на сланина, трябва да спазвате правилото за умерена консумация.  Дневната доза на възрастен човек е 9-12 г, а максималната доза за една седмица е 100 грама. Освен това трябва да спазвате и определени правила при приготвянето на сланината. Най-добре да се употребява солена или маринована сланина, а не печена или пържена, защото при обработката много биоактивни вещества се разграждат и се губят.

Най-доброто време за консумиране на сланина е сутрин. Тогава тялото ще получи в допълнение към хранителните вещества, мощна енергия за презареждане. Най-много е полезен резен бекон за тези, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт. Сланината подобрява освобождаването от жлъчката, която се натрупва в тялото ни през нощта, като по този начин допринася за детоксикацията на организма.

Съвети за консумация

Сланината има доста висока калорийност – 770 калории на 100 грама. Също така трябва да знаете, че полезните свойства на свинската сланина или чиста мас са налице, ако използвате естествен чист екологичен продукт. Органично отгледаната естествена храна, без хормонални добавки, пестициди и токсини е за предпочитане. Купувайте само от проверени източници!

Съхранявайте сланината в хладилник и не яжте остарял продукт. Пожълтелите мазнини са вредни за организма. Техните хранителни вещества се окисляват и са изгубили своите полезни свойства.