Мария Корокина, терапевт на фитнес клуб, разказва какъв ефект има масажът и колко често трябва да се прави той, за да се види резултатът. Тя също така разбива най-популярния мит за масажите.

Масажът ускорява циркулацията на кръвта и има ефект на лимфен дренаж. Кръвта тече в масажираните места и подобрява храненето на тъканите, ускорява метаболизма. Но когато говорим за масаж на хора с наднормено тегло, трябва да се знае, че само той не е достатъчен, за да се отслабне. Необходимо е да се комбинира с упражнения и диета. Ако нямате противопоказания, може да отидете и на сауна.

Основната задача на всички техники за масаж е облекчаване на напрежението. Другите функции са вторични помощни.

Всеки масаж има антицелулитен ефект. Може да се наблегне само на проблемните области – задните части, корема, бедрата и по-рядко ръцете. Възможен е масаж и на цялото тяло.

Китайският гваш масаж и акупресурата пък увеличават мускулния тонус, изглаждат релефа на кожата, намаляване на количеството на подкожната мазнина. Голяма популярност печелят и LPG масаж (котролиран вакуумен масаж). Той се бори не само с целута, но и в също така намалява стриите. Различните видове масаж наброяват над 400.

Класическият масаж е желателно да се прави два или три пъти седмично. Дълбок тъканен масаж е препоръчително да се прилага не повече от веднъж седмично, тъй като на клетките им е необходимо време, за да се възстановят. Все пак броят на процедурите за всеки човек се определя по различен начин. Желателно е да се прави масаж постоянно. Човек мие редовно зъбите си, за да са здрави, подобно е положението и с масажите. Създайте си навик да посещавате масажния терапевт поне веднъж седмично.

Какви са 4 основни етапа на самия масаж четете в най-полезния сайт Zdrave.to.