Заданието за ремонта на площад "Централен" е подписано днес от кмета Иван Тотев. Затова се похвали самият той на традиционната си седмична среща с медиите.

"Подписахме заданието за площад "Централен". Остава да обявим процедурата, което вероятно ще стане до края на седмицата", заяви кметът.

Сметката обаче ще набъбне с няколко милиона, защото в крайна сметка Общината включи в мащабната реконструкция и ремонта на автомобилния подлез на "Гладстон". Пари за него има и те са от общинския бюджет. За него има издадени и съответните разрешения, така че работата по него може да започне във всеки един момент.

Така за площад "Централен" и подлеза на "Гладстон" ще отидат около 12 000 000 лева без ДДС. Оттях 5.5 млн. са за подлеза, а останалите са за площада. Те пък бяха дадени на Пловдив от държавата за Европейска столица на културата.

"Иска ми се да запазим естествената настилка на площада и да избягаме от бетонните плочки. Да, хубави са, цветни, но искаме естественото. Така че ще има паваж, гранитни плочки, каменна настилка... ще видим различните варианти", каза още Тотев.

Паметникът на Гюро Михайлов засега няма да бъде местен. От НИНКН са заявили в свое становище, че това не е наложително. Дали обаче паметникът ще остане на сегашното си място ще решат самите проектанти на площада.

"Нямаме много време, трябва до края на 2018 година да сме готови", завърши кметът.