Руски вестници коментират вчерашните действия на украински спецполицаи срещу протестиращите пред парламента в Киев. Силите на реда "щурмуваха палатковия лагер на активистите на втория ден от митинга срещу президента на страната Петро Порошенко", пише "Газета".

Полицията използва срещу активистите сълзотворен газ, а те отнеха щитове и защитна муниция от стражите на реда. По данни на районното полицейско управление са били задържани 11 души, трима от които вече са освободени. По-рано представители на украинското вътрешно министерство и полицията заявяваха, че не предвиждат силово разпръсване на палатковия лагер.

Участниците в протеста настояват за отмяна на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен съд, промени в изборния закон. Сред основните организатори вестникът посочва бившия президент на Грузия, ексгубернатора на украинската Одеска област Михаил Саакашвили и хора от партията му "Движение на новите сили". Лидерът на пропрезидентската фракция във Върховната рада Артур Герасимов заяви по този повод, че съмишлениците на Саакашвили смятат да заграбят властта в Украйна.

Съорганизатори на акцията са партиите "Баткившчина", "Самопомощ", радикалното движение "Десен сектор" и други.

Киевският политолог Володимир Фесенко очаква днес "ново изостряне на ситуацията" с оглед насроченото от Върховната рада гласуване по искания от протестиращите закон за отмяна на депутатския имунитет. Президентът Порошенко се опита да изземе инициативата от опозицията и преди два дни сам внесе законопроекта в парламента, напомня "Газета".

Според Фесенко депутатите ще подкрепят проекта и ще го пратят за мнение в Конституционния съд. Тогава протестиращите ще изгубят мотивация и ще напуснат площада в близките дни, прогнозира експертът.

Според аналитика Вадим Карасьов обаче шансовете за приемане на закона са малки. "Това ще означава победа за Порошенко. А в Радата днес има твърде много съперничещи си сили, те няма да искат да подкрепят президента, освен това просто не са в състояние да работят заедно", обяснява той.

"За Порошенко сега най-важното е да не се пролее първа кръв. Това може да превърне сегашния "майдан" - политически, разцепващ само елитите в страната, - в масов "майдан", разсъждава наблюдателят.

Президентът Порошенко отказа среща с депутати, участващи в протеста пред сградата на Върховната рада. Това съобщи във Facebook парламентаристът Мустафа Найем, пише "Лента". Според него Порошенко е бил склонен да разговаря, но при условие, че определени депутати няма да присъстват. Президентската позиция обаче не срещнала разбиране у политиците.

Според електронния вестник украинските органи на реда са засилили охраната на резиденцията на Порошенко. Депутатката от "Самопомощ" Виктория Войцицка разпространила снимки, на които се виждат служители от полицията, хора с военни униформи и камиони. Стражите на реда й обяснили, че провеждат учение.
 

/БТА/