Академик Бултекс 99 спечели убедително историческия си първи домакински официален международен мач. Отборът на Асен Николов срази гостуващия Тирана с 90:69 /23:18, 26:18, 18:15, 23:18/ и продължава да бъде непобеден от началото на сезона в Балканската лига и вътрешното първенство. Това бе 10-та поредна победа на пловдивския тим заедно с контролите от подготвителния период. Домакините играха с розови чорапи като знак на подкрепа на борбата срещу рака на гърдата.

Академик Бултекс 99 изигра много стабилен мач и напълно заслужено се поздрави с успеха. Студентите в пореден двубой показаха много висок процент на далечната стрелба - 17 тройки от 32 опита или 53 процента, докато гостите успяха само в 5 от 19-те си опита. От началото на сезона в двете надпревари пловдивският тим не е падал под 10 тройки.

Началото тръгна лошо за Академик Бултекс 99, които допуснаха съперникът да поведе с 6:0. След това домакините заздравиха защитата и обърнаха още до края на първата четвърт. След това започнаха да влизат и тройките и разликата набъбна още повече на почивката. В третата четвърт тя стигна 18 точки, но гостите съумяха да намалят пасива само на 8. До края на частта обаче авансът на студентите отново нарасна, а в началото на заключителната четвърт тройка на Мартин Дурчев и още три точни наказателни удара на Шакир Смит на практика отказаха съперника и убиха интригата.

Смит бе най-резултатен в мача с 19 точки, от които 4 тройки. Айзея Юмипиг се отличи и със стопроцентова успеваемост в далечната стрелба - 4 от 4 и общо 16 точки. Васил Бачев също наниза 4 тройки и завърши с актив от 14 точки. Мануел Джонсън и Мартин Дурчев се отчетоха съответно с 13 и 11, центърът Маодо Нгиран помогна с 8 точки и 10 борби. В събота от 18 часа отново в Комплекс СИ²ЛА Академик Бултекс 99 посреща Рилски спортист мач от НБЛ.

"Доволен съм от играта, с изключение на първите пет минути. След това започнахме да действаме агресивно и нещата си дойдоха на мястото. С момчетата си говорехме, че този мач е задължителен, ако искаме да имаме претенции в Балканската лига. Те изпълниха всичко, което бяхме тренирали. Тази победа не бива да ни успокоява. Знаем къде са ни проблемите. Общо взето това е стилът, който търсим. Имахме добър процент в далечната стрелба и ще разчитаме на нея и в бъдеще, но направихме и много грешки. Това са неща, които трябва да коригираме, ако искаме да имаме претенции и шансове. Рилски спортист е тежък противник, срещу когото трябва да покажем характер, да изпълняваме елементите и да демонстрираме отборна игра и по-здрава защита. Освен тройките имаме и други опции. Засега разчитаме на бързия стил, транзицията и отворените шутове.", заяви след мача старши треньорът Асен Николов.