Жител на село Великово е починал по време на обсъжданията на доклада на оценка на въздействието върху околната среда към инвecтициoннo пpeдлoжeниe за проучване и добив на природен газ на територията на община Генерал Тошево в село Калина днес преди обяд. Възрастният човек е поискал думата, развълнувал се е и е получил инфаркт. Пристигналият на мястото екип на „Спешна помощ” само е констатирал смъртта на учителя. Дебатите са прекратени моментално.

Петър Стефанов почина по време на обществените обсъждания на доклада за оценката на въздействието върху околната среда проучването и добива на природен газ на територията на община Генерал Тошево, което се проведе днес преди обяд в село Калина и за хората от село Великово. Стефанов е родом от село Великово, роден 1944 г., бивш преподавател в Минно-геоложкия институт, работил в България и Русия. Живеел е в селото.

"За съжаление, загубихме един човек, който беше компетентен по професия, а освен това и се е интересувал от доклада, чел го е и го е обсъждал със хората от селото. Успя да зададе своите три въпроса, а вероятно можеше и още. Силното вълнение покоси живота му. Пред величието на "светилата", които седяха на трибуната, той беше притеснен, но с твърд и категоричен глас зададе въпроси, които ние не бяхме задавали до този момент”, каза Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив.

„Ще направим всичко възможно общественото допитване, предвидено за 17 ч. довечера в село Преселенци, да не се състои”, заяви Атанас Атанасов - говорител на инициативния комитет против добива на газ в община Генерал Тошево. От инициативния комитет приканват всички обществени организации, партии да изразят становище по въпроса за добива на газ, както и по трагичния инцидент на обсъждането днес в Калина.