Немски апарат изработва коронка само за 8 минути на място в стоматологичния кабинет.

"Няма нужда да се взема силиконов отпечатък, да се праща на зъботехник и пациентът да чака с дни. Още докато е на зъболекарския стол, мястото се сканира с компютър, прави се коронка от керамика, пластмаса, цирконий или хибриден материал и му се слага", обясниха от компанията вносител. Изделието е изработено с 99% точност по зададените параметри. Друго преимущество на машината е, че в нея са вградени всички компоненти, които при останалите апарати са външни. Тя е една от новостите на изложение в пловдивския панаир. Голям интерес предизвиква и китайски стоматологичен стол за деца, който имитира кенгуру. Самата зъболекарска машина представлява слонче.

"Има вграден таблет, където могат да се прожектират анимационни филмчета. Идеята е хлапетата да се забавляват и да не изпитват страх", коментираха от фирмата изложител.

За първи път на специализирания форум в Пловдив се представя мотор, с който зъбният имплант се слага само при едно посещение при стоматолог. Сред иновациите е комбинация от 17 билки и подправки. Миксът е създаден в Австралия и е пожънал успех в цяла Европа, тъй като има противовъзпалително и антиоксидантно действие, контролира кръвната захар и засилва метаболизма.