Покрай арестувания за престъпна дейност брат на депутата от БСП Георги Стоилов битката между ГЕРБ и столетницата на полето на разкритията за шуробаджанащите на пръв поглед ескалира. Всъщност обаче деградира заради естеството на взаимните обвинения.

Не казвам, че не е важно да се разкриват всякакви подозрителни търговийки с постове. Съгласен съм също, че истинският тормоз по роднинска линия се осъществява на федоален принцип по места. В този смисъл не е безсмислено да се правят разкрития за братовчедската и прочее роднинска обвързаност при раздаването на порциите по села и градчета.

Замерянето между двете партии обаче с обвинения на все по-ниско ( административно ниво) вече достигна селския мегдан на околностите на Раднево. Картинката със схемите кой на кого е близък и какво точно се е случило по тази линия в поредната община нейде в България се разиграва пред очите ни в момент, когато в държавата се разравят корупционни ями, като гьола в Белене, както самият Борисов нарече строителната площадка на несъстоялата се съветско-руска ядрена централа на това място, обвито в мрачната слава на комунистическите репресии.

Шумът около селската кметица и сценките, в които на сцената БСП и ГЕРБ се пляскат, скривят ръкоплясканитя им в общ хор зад кулисите. Управляващите заплашват България ( а “опонентите” им БСП тайно ликуват по този повод) с реинкарнация на този проект, който по своята пагубност за страната надхвърля мащабите на грабежа на всички времена с “изчезналите” 4 миларда от КТБ.

Не стига, че платиха на Русия глоба на стойност повече от милиард лева без да окажат реална съпротива срещу този рекет, но гербаджиите са се запътили да разкопаят наново бездънната корупционна дупка, погълнала още поне 2-3 милиарда за обслужване лакомията на руски и български съдружници в ограбването на България. И не само: показват готовност да поставят националната сигурност в зависимост от стария ядрен господар на България.

“Кой знае защо” за същата зависимост в снабдяването на България с газ е допустимо да се говори като за монопол, който трябва да бъде разбит, но по отношение на ядрената енергетика (почти) всички се правят, че не разбират колко опасно е същият по форма и много по-опасен по съдъдръжание руски диктат не само да бъде запазен, но дори да бъде удвоен.  Нещо, за което “спорещите” за селските номера по места ГЕРБ и БСП, не само не спорят, но дори не споменават.

Иначе Борисов обича да дава спирането на ядрения проект от правителството му на 28 март 2012 г. като пример за собствената си “независима” политика спрямо руския натиск, който обаче явно отново взима връх в съображенията на премиера ни и вече се дочуват намеци, че самата Русия щяла да бъде поканена да инвестира операцията по реанимирането на строежа.

Случаят с АЕЦ “Белене” е само един, макар и явно най-тлъстия от всички подобни примери, за това, как власт и соцопозиция разиграват за отвличане на вниманието от същинските големи теми игрички с подритване по кокалчетата за пред лековерната публика. От нея се очаква да повярва, че това е то здравословното противопоставяне на власт и опозиция в интерес на обществото.

По-малко лековерните се питат дали показното хващане за гушите не е всъщност клинч като в бокса, когато мачът е договорен и двамата претенденти за подялбата на хонорара от шоуто правят всичко възможно да имитират бой, но да не не си нанасят сериозни удари, за да си запазят силите за нови спектакли от подобно естество.

Или вярвате, че след близо 10 години управление на ГЕРБ в центъра и по места местните велможи и назначените милионери не си знаят “спатиите” , игарейки с белязани карти, та сал една Елена Йончева е пусната да разлайва кучетата в лагера на ГЕРБ, докато на фона на този шум междупартийната далавера си върви по обичайния безпроблемен начин?

Share on Facebook