В Барселона се проведе митинг в подкрепа на задържаните ръководители на две каталунски организации, подкрепящи независимостта от Испания, предадоха агенциите.

Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал". Те са подследствени за възможно подстрекателство към метеж.

Много от присъстващите бяха запалили свещи, за да изразят солидарността си с двамата, и скандираха лозунги "Не сте сами" и "Свобода", съобщи БТА. Други държаха транспаранти с надписи "Свобода за политическите затворници" и "Помогни ни, Европа". В митинга се включиха и представители на каталунското регионално правителство, както и на кметството на Барселона.

Преди това регионалният премиер Карлес Пучдемон и кметът Ада Колау застанаха заедно с голямо множество хора пред сградата на кметството, като участниците държаха голям транспарант, на който пишеше "В защита на правата и свободите ни".

Аналогични демонстрации се проведоха и в други градове. В понеделник съдът постанови двамата привърженици на на независимостта на Каталуния да бъдат задържани под стража.

На 20 и 21 септември испанската полиция проведе обиски на редица адреси в автономния регион във връзка с организирането на референдума за независимост на областта. Бяха задържани над десет души. Тогава заради тези събития в Барселона имаше масови протести, като Санчес и Куишарт призоваваха хората да излязат на улицата и да не си тръгват оттам.