Миналата седмица бившият президент на Румъния, днес почетен председател на молдовската Партия на националното единство (ПНЕ) Траян Бъсеску, стремително нахлу в политиката на тази страна. Придружен от коалиционни съратници, той предприе голямо агитационно турне из Молдова и тържествено го приключи в пресцентъра на петзвездния кишиневски хотел "Радисън блу", където със съдействието на клуб "Социален отзвук" разговаря за пръв път с водещи рускоезични журналисти от националните медии.

Какъв бе същинският стратегически замисъл на този неординерен политик? Отговорът далеч не е тъй прозрачен, както изглежда на пръв поглед. Навярно няма да сгреша с прогнозата, че участието на Траян Бъсеску в молдовската политика ще я подложи на доста метаморфози с рязка промяна в разположението на силите, пише Роберт Западински, "Независимая газета".

Дори само първата му поява в полето й успоредно с приемането на молдовско гражданство разбуни политическото блато в страната. Рандевуто на румънския експрезидент с печата и с пратеници на ред партии и течения, точността и яснотата на дадените отговори може само да ни убедят, че на политическата сцена в Молдова излиза нов перспективен играч.

Според мнозина експерти формирането на силен юнионистки политически център е възможност да се отнеме част от електората на десницата, критикуваща Демократическата партия (Партията на социалистите и Платформа "Достойнство и истина"), и днес е изцяло в интерес на управляващите.

Твърде ясно е, че "президентът на всички румънци" и почетен лидер на ПНЕ, обикалящ с агитколона из Молдова, успешно сплотява в своя полза и за своята формация всички юнионистки сили в страната, както и хората, разочаровани от официалната проевропейска политика.

Агитката на Бъсеску включва бивши членове на популярната някога Либерална партия, също с юнионистка насоченост - Анатол Шалару (изпълнителен председател на ПНЕ), Ана Гуцу (първи зам.-председател на ПНЕ) и внушителна делегация от румънски сенатори, депутати и вицекметове.

За какво всъщност разговаря Бъсеску с рускоезичните журналисти от страната? Ето рецептата му как Молдова да излезе от проточилата се системна криза: обединение с Румъния, в което гражданите на консолидираната държава ще стигнат до всеобщо благоденствие, при това ще се отърват от съветското наследство и "опекунството на днешните си по-големи братя и сестри".

Освен очакваните критики срещу проруския президент Игор Додон бившият лидер на съседната държава отделя специално внимание и на проевропейските партии. Те според него "подмамват гражданите на страната с призрачни перспективи за евроинтеграция", докато ЕС ще се разширява към Балканите и Молдова не е сред неговите приоритети.

Европейското бъдеще, казва той, изисква да се обединят всички граждани на страната, включително от етномалцинствата, а после да се търси евроинтеграция чрез сливане с братска Румъния, натрупала голям положителен опит в уреждането на нещата с малцинствените етноси. Това мигом ще премахне проблемите на всички народи в Молдова и те веднага ще се почувстват равноправни граждани на румънската държава, която свято тачи европейските демократични ценности.

Бъсеску формулира също тъй ясно и позицията си по приднестровския въпрос: "Румъния трябва да приеме за предпоставка, че обединяването с Република Молдова предполага включване на цялата й международно призната територия заедно с Приднестровието. Но Румъния не бива да забравя, че границата й е минавала по р. Днестър. Ако Кишинев и Букурещ стигнат до единно мнение за обединяване, Приднестровието ще е обект на преговори с Русия и с Украйна".

Появата на Траян Бъсеску в електоралното поле на Молдова съществено засилва геополитическата полярност в страната. От ситуацията на пръв поглед печели и пропрезидентската Партия на социалистите. Бъсеску е най-сериозният дразнител за част от избирателите, традиционно гласуващи за социалистите и комунистите.

За разлика от Мая Санду (проевропейската ръководителка на Партията на действието и солидарността, б. пр.) той представлява екзистенциална заплаха за тях. Затова едни ще гласуват от страх да не влезе в парламента Бъсеску и да извърши "унире" (обединение, б. а.), а други - от страх да не дойде на власт Додон. Горе-долу такава атмосфера планират днешните молдовски власти за парламентарните избори, смятат повечето експерти.

Преди няколко години на дипломатически прием по случай Националния ден на Румъния, където присъстваха молдовските президенти Мирча Снегур и Петру Лучински, Траян Бъсеску заяви: "През 1918 г. Румъния дойде в Молдова, а след 100 години Молдова ще дойде в Румъния!". През всичките тези години той последователно се движи към заявената цел, води дейна външна и вътрешна кампания за дестабилизиране на Молдова. Нищо чудно да не се е отърсил от президентските си амбиции.

Но както знаем, властта не обича колективизма. Бившите съратници може да се превърнат в непримирими антагонисти, особено в спор за контрола над икономиката и отстраняването на политиците, бранещи държавния суверенитет. Тъй че молдовският парламент и правителството, лоялни на този етап към Бъсеску като политик от тежката категория, но всъщност целящи да запазят Молдова независима, а и собствената си власт в страната, рискуват внезапно да се озоват в дългия списък с детронирани величия.

Прочее, ще има ли "унире" или не? - отговора ще научим в най-близко бъдеще. Решаващо ще бъде мнението на народа в Молдова, но да не забравяме колко дълбоко са променили годините съзнанието на молдовците от новото време. И в контекста на крайно дълбоката системна криза листата с имената на днешните молдовски политици от всички клонове на властта може просто да не вземе надмощие в този спаринг.
 

/БТА/