Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) са превзели изцяло ключовия град Ракка от "Ислямска държава" (ИД), предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на високопоставен командир от СДС - съюз от кюрдски и арабски милиции.

По думите на бригадния генерал Талал Силло вече няма сражения на територията на града, в който преди повече от три години джихадистите провъзгласиха своя "халифат" и определиха Ракка за своя "столица".

Официалното съобщение за освобождаването на града ще бъде направено скоро, след като приключи прочистването от заложени мини и издирването на спящи клетки на екстремистката групировка, каза генералът. Той отбеляза, че вчера началникът на полицейските сили към СДС е загинал при експлозия на противопехотна мина в града.

Загубата на Ракка е голям удар за ИД, която постепенно губи територии в Ирак и Сирия, вкл. и втория по големина иракски град Мосул преди няколко месеца, коментира АП.

В Ракка десетки екстремисти, непожелали да се предадат, са оказвали последната си съпротива от градския стадион, който преди това групировката е ползвала като затвор. Рано днес силите на СДС са превзели и болницата - друго последно убежище на бойци от ИД. Болничната сграда е изпълнявала и функцията на команден център на екстремистите.

Ройтерс цитира очевидци, според които бойци от милициите празнуват днес по улиците на освободения град, като скандират от превозните си средства победни лозунги. На стадиона и по улиците се развяват флаговете на СДС, кюрдската милиция "Части за защита на народа" и на женските отряди "Части за защита на жените". От сградата на болницата в близост до стадиона е бил свален последният флаг на "Ислямска държава" в Ракка.

В началото на юни СДС, подкрепена от въздуха и на земята от специални части от оглавяваната от САЩ международна коалиция, започна битката за Ракка. Заключителният щурм започна в неделя, след като група сирийски джихадисти напуснаха града съгласно споразумение с местни старейшини, а в Ракка останаха към 300 бойци на ИД да бранят последните позиции, пише БТА.

В битката за Ракка са загинали близо 3250 души, от които 1130 цивилни, по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, предаде Франс прес.
Боевете и въздушните удари, които почти сринаха бившата столица на групировката, са отнели живота на 1130 цивилни, от които 270 деца, и 2120 бойци както на ИД, така и на подкрепяните от САЩ милиции на Сирийските демократични сили.

По данни на хуманитарната организация "Да спасим децата" боевете са прокудили около 270 хиляди души, които са в огромна нужда от хуманитарна помощ, съобщи Асошиейтед прес.