Днес беше офицално открит обновения оперативен център на "Общинска охрана". В него в реално време 24 часа в денонощието служителите, които се грижат за сигурността и спокойствието в Пловдив, наблюдават едновременно на 150 камери какво се случва в различни точки на града.

Направената инвестиция от страна на Общината е в размер на 95 000 лева без ДДС.

Освен камери, в центъра има и дежурен служител, който отговаря на подадени по телефона сигнали. Всички записани клипове, на които има документирано престъпление се предоставят на полицията. Центърът има гореща връзка с Второ и Четвърто РУ.

"Искаме да направим града по-сигурен за 2019 година. Тогава се очакват над 2 млн. посетители и ние трябва да им осигурим нужната безопасност и сигурност. Освен централна градска част под наблюдение са още Гребната база, някои от кръстовищата, както и плувният басейн "Младост". До 2019 година ще запълним пълния капацитет на системата, която е за 400 камери", каза при откриването кметът Иван Тотев.

"Има определени точки, които е важно да са под постоянно видеонаблюдение. Това е много важно за нас. Контролът и превенцията на престъпленията или вандалски прояви, на каквито сме свидетели в последните седмици, се улесняват много", заяви шефът на ОД МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Той допълни, че в скоро време предстои и входно-изходните артерии на Пловдив да бъдат поставени под постоянно видеонаблюдение със записващи камери.

"Всичко това е превантивно и се прави за удобството и сигурността на гражданите", каза още Илков.