Базираната в Пловдив 68-ма бригада "Специални сили" отбеляза днес своя празник, наричан още и Ден на парашутиста. На 18 октомври 1944 година Парашутната дружина получава своето бойно кръщение, влизайки в схватка с укрепените на височината Стражин (днес в Македония - б.р.) немски войски. Дружината дава 35 жертви, а ранените са 65.

"Това е решаваща битка за българската войска по време на Втората световна война. Затова 18 октомври - с решение от 1994 година - се отбелязва като Ден на военния парашутист и ние свеждаме глава и отдаваме почит пред всеки, дал живота си по време на Втората световна война и пред всички онези, загинали в изпълнение на военния си дълг", каза в привественото си слово командващият бригадата генерал Явор Матеев.

Строя прие заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов. Той се обърна към военнослужещите, припомняйки им, че днес се отдава почит на загиналите за България парашутисти: "Примерът им е голям и вие изпълнявате заветите им". След това той отличи с награди проявили се в службата сержанти и войници.

"Скланяме глава пред героизма и човешкото дело. Началото е поставено със скъпи жертви", каза в официалното си слово вицепремиерът Валери Симеонов. След края на церемонията пък той допълни, че бригадата е елитна войскова част и "трябва да бъде добре обезпечена с финанси и технически средства".

Двама от викариите на пловдивския митрополит - епископите Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, в съслужение със свещеници и дякон, отслужиха панихида пред паметника на Гюро Михайлов.