От 11 до 14 октомври България беше домакин на най-голямото събитие в сферата на треньорското обучение в света – Световната треньорска
конференция на Международната тенис федерация.

Световната треньорска конференция се провежда на всеки две години и е част от образователната програма за треньорите. Събитието се проведе в рамките на 4-ти дни и доведе в България експерти в областта на треньорското обучение, състезателите и спортната наука. Също така ще бяха показани постижения в тениса чрез различни презентации. Конференцията ще събра над 650 треньори и експерти от 91 страни.

Сред най-известните презентатори бяха президентът на Международната тенис федерация - Дейвид Хагерти, директорът на направление професионален тенис към Английската тенис федерация Луис Кайер и директорът развитие и иновации в тениса в Австралийската тенис федерация Мачар Рийд. Брус Елиът, който е един от най-прогресивните експерти в тенис науката с рекорден брой статии и статистики. Мери Пиърс - достигнала до номер 3 в света, носителка на две титли от Големи шлемове - Австралия Опън и Ролан Гарос, повече от десет години представлява страна си за Фед къп, към момента тя е част от Борда на директорите на Международната тенис федерация като представител на атлетите. Бившата №3 в света на двойки Елена Лиховцева е една от най-успешните руски тенисистки на двойки през последните години, като в кариерата си има 27 титли. През 2002 и 2007 г. тя печели титлите при смесените двойки съответно от “Уимбълдън” и Откритото първенство на Австралия. Българката Магдалена Малеева също беше един от лекторите на Световната треньорска конференция. Магдалена Малеева е спечелила 10 титли на сингъл на турнири от най-високо ниво. Тя достига до №4 на сингъл и №13 на двойки по време на 16-годишната си професионална кариера. От организаторите от БФТенис се похвалиха с рекорд по посещаемост сред дамите. Близо 30% от участниците са били жени, а сред лекторите дамите са били 25%.

Над 80 бългаски треньори участваха в Световната конференция. През последните години Българска федерация по тенис предприе сериозни и последователни стъпки за развитието на треньорското обучение и повишаване на квалификацията на треньорите по тенис.

Събитието се проведе в столичен хотел, а делегатите получиха специални комплименти подаръци от партньорите на БФТенис - Рефан България.