"Искаме националистите да не са във властта още от първия ден на Народното събрание. Това не е европейска практика. Така и е в Германия, и в Австрия. В Холандия също. Втората причина е езикът на омразата, а не само езика, но и действието", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в ефира на bTV, коментирайки искането на партията му вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка.  
 
"Словото, както добре знаем от Библията, е изключителна сила. То може да твори и разрушава. Слово, в което присъстват думите „кучки“, „хлебарки“, „маймуни“ за други етноси в България не може да обединява българския народ. Това слово е слово на разделението и разрухата“, каза още Цонев.

Той добави, че ако на българските граждани, ГЕРБ и Бойко Борисов му харесва такъв вид говорене, „нека да управлява с тях“. Това слово ще породи много неприятни чувства в 500 000 българи, предупреди още депутатът от ДПС. По думите му, Цонев вече бил свикнал с прякора „ментата“. Той подчерта, че генезисът на този прякор идва „точно от тези среди“, имайки предвид националистите.

“Ще продължим да разобличаваме това правителство в България, сред хората и пред всичките европейски институции. Не може да говориш така за цели етноси. Над 20% на населението на България са от други етноси. Ще ги разобличаваме със слово и действие“, отсече Цонев.  

„И всичко стана чрез словото и нищо друго не стана без словото, каза свети евангелист Йоан Богослов. Словото има творческа сила, когато е градивно, когато е полезно. Словото има разрушителна сила, това е разрушителната сила“, цитира един от 12-е апостоли депутатът от ДПС.  

Коментирайки скорошните случай на шуробаджанащина в държавата, Цонев каза, че отново „се връщаме на прословутата реплика на господин Доган“ за порциите и разпределението. „Тя се отнасяше за целия политически живот. ДПС не прави изключение. Това е силата на нашия лидер да каже истината за нас и за останалите. В момента виждаме, че тече същия процес. Силата обаче да го каже имаше само един“, поясни той.

По думите му, тази практика може да се изкорени чрез законодателство, второ – чрез кадрова политика.

Йордан Цонев каза още, че ДПС няма да подкрепи бюджета за следващата година. „Когато се говори за растежа и вътрешния продукт, трябва да кажеш какво си направил като политик. Когато той расте инерционно и е пропусната възможността БВП да стане 120 милиарда, а не 100, значи просто не си в час“, добави той.