Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на каталунски сепаратистки организации, докато се води следствие срещу тях по подозрение за противодържавна дейност, предадоха Ройтерс и ДПА.

Според прокуратурата Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Двамата се явиха за втори път пред специалния съд за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени в противодържавна дейност, защото на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона, посочва Франс прес.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон коментира арестите като "много лоша новина".

"Те се опитват да хвърлят в затвора идеи, но това засилва стремежа към свобода", написа Пучдемон в Twitter.

Председателката на каталунския регионален парламент Карме Форкадел настоя Санчес и Куишарт да се върнат у дома и нарече неоправдано задържането на мирни лидери. Двете оглавявани от тях организации - "Национално каталунско събрание" и "Омниум културал" - публикуваха в социалните мрежи видеозаписи, в които Санчес и Куишарт призовават поддръжниците си да продължат мирните демонстрации, добавя АП.

Говорител на каталунското правителство нарече "провокация на испанската държава" снощния арест на двамата влиятелни сепаратистки лидери.

"Държавата си играе на провокации, но хората не им се поддават", каза Жорди Турул. Той добави, че разбира възмущението, предизвикано от ареста на Жорди Куишарт и Жорди Санчес, които според него не са виновни в нищо друго, освен че са призовавали към мирни демонстрации.

Съобщението, че по нареждане на Върховния съд двамата каталунски лидери са арестувани, бе посрещнато по улиците на Барселона с удряне по тенджери и тигани, с автомобилни клаксони и оглушителен шум.

Организациите, оглавявани от двамата задържани - "Национално каталунско събрание" и "Омниум културал" - отправиха призив към хората в Каталуния да спрат работа днес по обед, за да протестират срещу арестите.

За тази вечер са насрочени и протести пред представителствата на националното правителство в градовете на Каталуния.

(БТА)