Безплатни жилища и столови, песни в прослава на Мао Цзедун - добре дошли в Нанцзе, селото, което се смята за последния бастион на комунистическата мечта в един Китай, отдал се на пазарната икономика.

Всяка година над 500 000 посетители прииждат към селцето в провинция Хънан, превърнало се в туристическа атракция, пише Франс прес.

В момент, когато се очаква до дни управляващата Комунистическа партия да даде втори мандат на лидера си Си Цзинпин след важен конгрес, Нанцзе остава вярно на заветите на Мао, управлявал Китай с желязна ръка от 1949 г. до 1976 година.

Също като в разгара на "Културната революция" 3700-те селяни се будят всяка сутрин от високоговорители, от които звучат лозунги в прослава на бившия лидер. Всяка сутрин започват работа с "червени" песни от комунистическия репертоар.

Маоистки фолклор, общи блага и заводи, които са собственост на колектива: Нанцзе следва модела на 50-те години, отпреди реформите, превърнали Китай във втората световна икономика.

В подножието на статуя на Мао туристите могат да се качат на малък червен влак и да посетят парковете, заводите и колективните апартаменти на селището, където жителите им разказват за радостите на колективизма.

Те живеят в скромни апартаменти, които са еднакви - от мебелите до телевизорите с плосък екран.

"Нямам от какво да се оплача от живота си тук", казва пред АФП Ван Чунцзю, пенсионерка, която държи айфон.

Субсидирани бисквити "Орео"

Апартаментите, медицинските грижи и храната са безплатни за жителите. Те имат достъп до стол и имат карта, която се презарежда автоматично. С нея правят покупките си за храна - от зеленчуци до бисквити "Орео".

В замяна на това работят за скромна заплата в селските предприятия, сред които има фабрики за бира, за полуготови нудълси или за ракия.

Даже "Си Цзинпин иска всички да изучават председателя Мао", изразява задоволството Ван Хунбин, председател на Китайската комунистическа партия в Нанцзе от 1976 г., който ще участва в конгреса в Пекин идната седмица.

В началото на 80-те години, докато Китай се отдалечаваше от колективизма, селският лидер решил да се придържа към него.

"Навремето много от хората не ни разбраха, не ни подкрепиха. Някои дори ни критикуваха", обясни той неотдавна пред държавна медия.

Но след последния партиен конгрес през 2012 г. и идването на власт на Си Цзинпин "изказванията на централното правителство ставаха все по-близки до пътя, избран от Нанцзе", уверява Ван.

Днес местни чиновници и членове на Партията се смесват с туристите, дошли да изучават "духа на Нанцзе".

Трудно е обаче да се каже до каква степен маоистките принципи се прилагат наистина.

В предприятието за нудълси ръководителите признават, че "ежедневно" организират хорове, които пеят комунистически песни за посетителите журналисти.

"Истински комунисти"

Над 90 на сто от работещите в 26-те кооперативни предприятия не са жители на Нанцзе и не се ползват с привилегиите, запазени за местните.

През 2008 г. разследване на в. "Садърн метрополис" показа, че селището е взело банкови заеми на стойност над 1,6 милиарда юана (206 милиона евро).

Но високопоставените китайски лидери са наредили на провинция Хънан да реши проблема, заявява Ван пред АФП. Дълговете бяха анулирани.

"Оттогава селото разчита на силата на своите предприятия за развитието си", уверява той гордо, добавяйки, че печалбите са се повишили с 24 на сто за една година.

Днес Нанцзе получава дивиденти от имиджа си на егалитарен рай в сравнение с разликите в доходите, до които доведе пазарната икономика на други места в Китай.

Това осигурява на селцето подкрепата на високопоставените ръководители и на широката общественост.

"Това там са истински комунисти", заявява през смях продавач в магазин за алкохол, разположен точно извън селцето. "В сравнение с тях, можем да кажем, че сме капиталисти."
 

/БТА/