Вчера близо 58 процента от австрийците гласуваха за консерваторите или крайната десница. Следват девет неща за този резултат, които трябва да се знаят:

Какво накара избирателите да завият надясно?
За избирателите, дали гласа си за десните партии, политиката по отношение на бежанците и интеграцията на мигрантите беше сред основните въпроси. В предизборните си кампании тези формации се бяха съсредоточили почти изцяло само върху тези теми, пише ДПА.
"Убежище и интеграция" - това е бил най-важният въпрос за 55 процента от гласувалите вчера за победителите, консерваторите от Австрийската народна партия (АНП). Сред избралите Австрийската партия на свободата (АПС) тази тема е била основна за 88 процента, сочи проучване на института за изследване на общественото мнение СОРА.

Защо Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) от първа политическа сила стана втора?
Пред избирателите канцлерът от АСДП Кристиан Керн беше заявил, че ще работи усърдно за продължаване на сегашния стопански подем на Австрия, както и че политиката му за създаване на работни места е започнала да дава резултат. Посланието му обаче до голяма степен не намери отзвук, тъй като според 45 процента от избирателите през последните години страната е тръгнала надолу.

Какво означава този изборен резултат за Австрия?
В следвоенната история "това е един от най-големите трусове в републиката", заяви политологът Петер Филцмайер. Той изтъкна, че за пръв се случва и АНП, и АСДП едновременно да получат подкрепата на избирателите. На изборите в миналото винаги засилването на едната партия е означавало отслабване на другата.

Ще има ли Австрия дясно управление?

Съставянето на коалиция между АНП и АПС изглежда много вероятно, но не и сигурно. В изборната нощ заместник-председателят на АПС Норберт Хофер даде ясно да се разбере, че партията му няма на всяка цена да влиза в коалиции. "Мисля, че сътрудничеството би могло да проработи единствено ако и двете страни се отнасят една към друга като равен с равен", заяви той. В състава на бъдещ кабинет неговата партия ще иска ключовите министерства на вътрешните и външните работи.

Ще бъде ли един такъв кабинет първият с участието на крайната десница?

Не. АПС беше в коалиция с АСДП от 1983 до 1987 г., а между 2000 и 2005 г. с АНП.

Има ли и друг възможен вариант?

Председателят на АНП Себастиан Курц може да състави коалиция с АСДП. Вчера обаче лидерът на социалдемократите Керн ясно заяви, че в действителност не вярва в осъществяването на подобен сценарий. Изтъквайки сходните позиции на АНП и АПС по миграцията и други въпроси, канцлерът посочи: "Не е нужно кой знае какво въображение, за да се предвиди как ще изглежда следващото управление".

Какво означават изборните резултати в Австрия за нейния северен съсед Германия?

Резултатите може да създадат още проблеми за канцлера Ангела Меркел. Нейната партия Християндемократически съюз е под постоянен натиск от сестринската си партия от Бавария Християнсоциалния съюз да втвърди позицията си по отношение на имиграцията. ХСС съумя да изкопчи от Меркел въвеждане на праг за имиграцията, замислен по австрийски образец. Призивите на ХСС за забрана на бурките са също вдъхновени от австрийското законодателство. И прагът, и забраната са взаимствани от инициативи на АНП.

ХСС е окуражен от изборната победа на Курц. "Като канцлер той ще бъде близък, силен партньор за Бавария - което включва и голямата задача за ограничаване на миграцията към Европа", каза пред ДПА генералният секретар на ХСС Андреас Шойер.

Как ще се отрази това на политиката на ЕС към миграцията?

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе иска Австрия да работи в по-тясно сътрудничество със страните от Вишеград - Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Четворката блокира изпълнението на предприетите от ЕС мерки по линия на бежанците. И Щрахе, и Керн например са изтъквали своите отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, който е известен със своето особено твърдо становище по въпроса за миграцията.

Ще се отразят ли австрийските избори в по-широк план върху цялостната политика на ЕС?

Насърчена от резултатите в Австрия, Вишеградската четворка може да създаде трудности на Германия и Франция в техните усилия за изграждане на по-активен ЕС. Четворката е известна със своите евроскептични становища. Председателят на австрийските консерватори Курц призова за изграждане на такъв ЕС, който да се съсредоточи върху теми като охраната на границите, същевременно оставяйки колкото се може повече въпроси на държавите членки. АПС също иска децентрализация на ЕС.
 

/БТА/