Хакери са изтрили безвъзвратно фейсбук профила на Старозагорския митрополит Киприан, като преди това са получили крупни суми пари от бизнесмени, пише BulNews.bg.

Първата атака срещу акаунта на Киприан била преди около 20 дни. Тогава само за няколко часа умелите хакери са успели да поискат и получат солидни дарения от името на отеца. Докато се усети, профилът му вече бил блокиран, но за кратко. Няколко дни по-късно атаката се повторила, като този път наглите хакери започнали да водят неприлична кореспонденция с приятели на митрополита. Опитали се да сринат репутацията му, като пращали неприлични предложения до негови приятели от мъжки пол. Малко след това напълно и безвъзвратно изтрили профила му.

След като видял, че положението е сериозно, митрополитът сигнализирал компетентните служби и с разследването на случая се заели от ДАНС. Според експерти в "Компютърни престъпления“, хакването може да бъде направено от фейсбук приятел на митрополита. Разследването продължава с пълна сила и се очаква в скоро време да стане ясно кой е отговорен за злоупотребите.

Запознати със случая коментираха, че атаката може да е дело на друг митрополит, който завижда на Киприан за популярността му и в основата на всичко да стои завист. Имена обаче не се посочват. Митрополитът е много тачен не само във Врачанско и Старозагорско и феновете му сред миряните следят стриктно всяка негова публикация. Хората го харесват, защото приема наравно и критиката и похвалите, не блокира профили и винаги е готов да помогне, коментираха негови последователи в социалната мрежа.

Малко след атаката от митрополията излязоха с официално обръщение към всички миряни да не се доверяват сляпо на поискани дарения от когото и да е било. Вижте обръщението от канцеларията на светата митрополия:

"По повод зачестилите напоследък злоупотреби с името на Старозагорската св. митрополия от лица, които, представяйки себе си като наши съработници и сътрудници на институцията, която ние представляваме, съгласно решението на Старозагорския епархийски съвет от 03 октомври 2017 година, протокол № 14, известяваме, че Старозагорската св. Митрополия категорично се разграничава от всеки, който без надлежна легитимация се афишира като представител на митрополията и търси съдействие от нейно име.

Във връзка с горното, съобщаваме, че канцеларията на митрополията се обърна писмено до различните институции и представители на стопанския сектор, за да заяви, че Старозагорската св. Митрополия не се ангажира с никакви искания за отпускане на финансови средства или друга логистична подкрепа и помощ, за които няма изрично писмо, подписано от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, като единствен законен представител на Старозагорската св. Митрополия.

Всеки има свободата, правото и дори моралното задължение, според силите и възможностите си, да удовлетворява всяка молба, с която са се обърнали към него, но ние държим да знаете, че подпомагате мисията на Старозагорската св. Митрополия, само тогава, когато откликвате на прошенията на нейните легитимни представители“.