Собствениците на стари дизелови автомобили в Белгия е добре да побързат да продадат колите си в Източна Европа, където още не са въведени ограничения за тяхното движение. Този съвет отправят специалисти, цитирани в местни медии.

Отбелязва се, че от догодина в големите градове в Белгия започва въвеждането на забрани за движението на стари дизелови коли. Според оценките автомобилите на дизелово гориво, произведени до 2010 г., ще загубят стойността си много скоро.

Специалистите отбелязват, че автомобилите, регистрирани в Белгия, са много търсени на пазара втора ръка, защото пробегът им не подлежи на подправяне.

В Белгия, както и в Холандия например, националните власти са въвели обща база данни за продавачите на автомобили, сервизите и местата за технически прегледи. Всеки път, когато автомобил влезе в сервиз или бъде представен за технически преглед, данните за пробега се въвеждат в системата. При продажба на автомобил се издава удостоверение за пробега.

Специалистите отбелязват, че някои производители на автомобили вече въвеждат облекчения при покупката на ново превозно средство. Ако собственик на стара дизелова кола от дадена марка желае да купи нов автомобил от същия производител, получава отстъпка до 2000 евро от цената.

Експертите отчитат, че съветът каква нова кола да се купи занапред зависи от нуждите на водачите. Например, ако някой ще пътува основно на междуградски разстояния, може да купи дизелова кола. В случай, че се движи повече в града, най-подходящият избор е електромобил или хибрид.

Отбелязва се, че възможно решение е покупката на автомобил на метан. Отчита се, че засега в Белгия местата за зареждане с метан или ток са много малко.
 

/БТА/