Общината си постави за цел да ограничи до минимум автомобилите в центъра на града. Това щяло да стане по няколко начина, каза днес кметът Иван Тотев.

"Усилията ни са за разширяването на пешеходните зони. Искаме да ги направим приветливи и приятни и така да се замислят дали да се качат на колите си.", сподели идеята си той. И допълни, че след като приключи работата в "Капана", ще се пристъпи към разширяване на тротоарите по улица "Отец Паисий". Там паркирането вече няма е косо, а ще е успоредно.

"Искаме да направим центъра трудно достъпен за коли, просто да се замислиш преди да се качиш на колата си. "Синя зона" там промяна на цената няма да има или ако има, то тя ще е само нагоре", набеляза Тотев още от мерките, с които да се ограничи използването на автомобили в Пловдив.

Едновременно с това по програма "Джесика" ще се финансира и изграждането на няколко многоетажни паркинги в града.

"Без алтернатива не може. Разширяване на велоалеите - вече имаме проект, градският транспорт също ще отговаря на изискванията на хората", допълни той.

За целта градските автобуси ще се движат до по-късно, както и ще минават на по-кратки интервали по спирките. Стимулът на фирмите-превозвачи щял да е паричен. За тези си дейности те ще бъдат допълнително компенсирани от общинския бюджет. В момента за компенсации годишно се дават 4 900 000 лева, като от догодина сумата ще бъде завишена с още 1 млн.