На Корнелия Нинова, която осъществи мълниеносна операция по усмиряване на опърничавата вътрешнопартийна опозиция в БСП, днес й спретнаха майдан в зала “Киев” на столичния хотел “Москва”, разположен срещу съветското посолство. На извънредно заседание на ръководния орган на партията само 4 гласа не стигнаха на нейните опоненти, за да провалят намерението й да свика в духа на сталинските лозунги  от рода на “петилетката за три години” извънреден конгрес на БКП само след две седмици.

Това, разбира се, са си интриги на другарите и другарките и не бих се обаждал по въпроса, ако събитието не надхвърляше по значание тясната зала “Киев”, която не е могла да поеме наплива от партийни ръководители, успели все пак да се явят на сбирката въпреки изненадващият сбор, свирен “от днес за вчера” от Нинова.

Битката не е единствено срещу Нинова. Води се и за сближаване с Борисов. Лидерът на вътрешната опозиция Георги Георгов не само не крие топлите си чувства към него, но явно рие за проправяне на пътя към такава промяна в БСП, която да направи поне на теория възможна бъдеща голяма коалиция с ГЕРБ.

Многократно съм писал и казвал, когато ми позволят да говоря в някое телевизионно студио, че Борисов има две стаени политически мечти. Едната е да увенчае за финал шеметната си криера на зашеметител на значителна част от българските избиратели с короната на държавен глава върху собствената си чутура ( щото ни беше малко да се срамуваме пред света от нег в качеството на премиер, та трябва да ни представя и като главен церемониал-майстор на републиката след това).

Другата тайна мечта на Борисов е да достигне до това коронясване след управление в тандем с естествения му съюзник БСП под предлог, че така европеизира България по германски образец и по своеобразен начин е осъществил прибързаната преди 30 години оценка на американския философ Фукуяма за края на историята в условията на победилата (почти) навсякъде демокрация, но в българския вариант, означаващ: след Бойко вече не следва нищо.

Най-убедителното до момента доказателство, че Нинова наистина не желае да управлява заедно с “братовчеда” на БСП по манталитет Борисов ( за разлика от колебащия се по въпроса нейн предшественик на поста Михаил Миков, когото Борисов публично ухажваше, а той театрално се дърпаше) е именно опитът й да се разправи с откровените му приятели в ръководството на собствената си партия. Успя с малко. Но дали няма да се окаже  и “за малко”?

Прогерберстеронът ( или ако щете – прогерговстеронът) в БСП май е набрал сили и изглежда напълно възможно да удовлетвори старото желание на Борисов да се направи на Меркел и да сключи законен брак със столетницата. Идеята му  е по този начин завинаги ( в рамките на дългия си политически живот) да се отърве от всякакви десни досадници от проевропейските среди в българската политика, с които да не се налага повече да дели мегдан. Майданът в зала “Киев” е като семафор, който за малко да отвори коловоз за тази част от мечтата на Борисов. Тя изглежда изпълнима при условие, че се смени началството на партията с лидер, излъчен от средите на алтернативния Гергов- ако не и самият той да оглави и поднесе на тепсия БСП на своя приятел Бойко. Условието, ако сте забравили, го постави самият Борисов.

И защо Гергов да не оглави партията, след като му е гласувано доверието да бъде руски почетен консул в Пловдив, а Нинова си развали отношенията с дългогодишния кремълски надзорник в България Решетников?

Струва ви се прекалено ли? Не сте прави. Борисов , както се вижда от горното вестникарско припомняне,отдавна е заявил, че му трябва само подходящ лидер на БСП, за да се коалира с нея. Станишев не ставаше – много щеше да бъде рязък преходът от острото противопоставяне с напомпаната антикомунистческа реторика на новобранеца Борисов срещу новобранеца Станишев. Миков не посмя да приеме от обиграния вече прелъстител Борисов предложението да застане редом с него в държавната йерахия като председател на предишното Народно събрание. Щеше да изглежда като платена любов. Докато при Гергов не би имало никакъв проблем – той дори играе ролята на инициатора за такъв брак по сметка.

Остава само да им излезе сметката като видят сметката на Нинова.

Share on Facebook