Военен парад, провел се в Испания по случай държавния празник, приключи със самолетна катастрофа. По информация на изданието El Mundo, инцидентът е станал в провинция Албасете, разположена в южната част на страната.
 
Изтребителят Eurofighter, участвал в парада по случай Националния празник на Испания, се разбил до базата Лянос. За съдбата на екипажа информация не се съобщава. Подробности за причините за катастрофата също няма. По някои данни, има загинал пилот. 


Военният парад се състоя в Мадрид. Той бе наблюдаван от краля Филипе VI, който е и главнокомандващ на испанската армия. Монархът в компанията на съпругата си Летисия, наследниците на испанския престол и принцесите Леонор и София за първи път от 3 октомври насам се появи пред обществото.


Тогава той във връзка с кризата в Каталония призова за възстановяване на конституционния ред.  

От трибуната освен членовете на испанското кралско семейство парада бе наблюдаван от лидерите на партиите и ръководители на редица автономни общества. Празненствата преминаха под лозунга „Горд съм, че съм испанец“.

В парада участваха 3 9000 военнослужещи от различните видове войски, 84 единици техника и 78 самолета и хеликоптера.  
Държавният празник на Испания е почивен ден на цялата територия на страната. Кметовете на редица каталонски градове и села обаче решиха днес денят да е работен.  


ВИДЕО