Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов се оплака от теч на информация по случая с арестувания за подкуп висш полицай, който попречил на разследването. Това стана на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив, дирекция “Вътрешна сигурност” към МВР и ОД на МВР-Пловдив, предаде репортер на Glas.bg.

"Повдигнато му е обвинение с подкуп за неизпълнение да не предприеме нищо срещу група телефонни измамници. Той е получил затова 300 лв., Касае се за измама в размер на 1300 лв.

Две от лицата го наричат “шефе”, но не е уточнено дали е просто така или наистина е шеф на групата. Няма доказателство, че той е контролирал измамниците, защото “въртачите” са в Румъния.

Мулето вече има повдигнато обвинение, а шофьорът му е свидетел. Те са от Пловдив и едно близко пловдивско село.

Давал им е увещания, че ако имат проблеми с полицията, той ще им помогне.

Групата мулета е била под контрола на Криминална полиция. Информацията е секретна, защото има използване на СРС. При разследването на групата става ясно, че има замесен полицай и това е именно Стоян Павлов.

Към настоящия момент ще му бъде повдигнато обвинение за този подкуп. Има данни, че е участвал в други корупционни схеми, по други случаи", посочи Попов.

Междувремнно шефът на ОДМВР Пловдив Атанас Илков коментира, че от началото на септември в областта е имало 21 случая, в които 180 бона са били дадени на измамниците от пенсионери.

 "От началото на септември има концентрация на телефонни измами. Установихме една група. Пристъпихме към действие. На влизане от Румъния бяха задържани три лица, те са въртачите.

Установихме и още три лица в Пловдив - мулето, шофьорът му и Стоян Павлов. Той не е техен ръководител, има ли са за цел да им бъде закрила от въртачите. Там отношенията между мулета и въртачи невинаги са коректни и те са разчитали на закрила от него.

Занижен контрол в районното няма. Това е едно бездействие от негова страна. Ние всеки ден коментираме ситуацията с измамите.

Не разполагаме с информация дали има други замесени служители", уточни още Илков.