Снощи БНТ информира незнаещите и припомни на правещите се, че не знаят, как през 1963 г.  ( и 10 години по-късно отново) България се е самопредлагала да се самоубие  като държава, сливайки се окончателно със СССР. https://www.bnt.bg/bg/a/blgariya-16-republika-na-sssr-09102017

Историята е достатъчно известна на читалите, за да я припомням конспективно тук.Ще маркирам само удивителната способност на професионални историци, увредени от идеологическата си пристрастност, да се опитват да защитят абсолютно незащитимия акт на национално предателство.

Искра Баева от една страна капитулира безусловно и  призна, че става дума за срамно събитие ( макар, както саркастично отбеляза  Доцент Даниел Вачков , директорът на Института за исторически изследвания при БАН, специалистът по Стопанска история на България след Освобождението, НРБ всъщност вече да е била достатъчно съветизирана, за да смятаме, че е можело да стане и по-зле). Същевременно Баева се опита да обясни какво е наложило Живков и компания ( без нито един глас на съпротива в ръководството на БКП) да предложи главата на България на тепсия на СССР.

“Ние се борим ( по онова време- бел. ИИ) за разпределение”, оправдава предателския акт Баева с внушението, че ставало дума за оцеляването на българския режим, застрашен от собствената му икономическа неадекватност дори в сравнение с останалите соцдържави. Между тях имало “вътрешна конкуренция”, заяви нейнният поддръжник в студиото доцент Евгений Кандиларов, преподавателят в Софийския университет, историк от БАН.

От думите им излиза, че конкуренцията ( един “капиталистически термин”) е оправдание за националното предателство, което се е наложило от обстоятелството, че изоставаме и трябва да бъдем напълно “осиновени” от чужда държава.

Още “по-интересно” е обяснението на Баева, защо , щом като са били толкова убедени в правотата си за всенародната любов на българите към СССР, заговорниците от ЦК на БКП са пазели в дълбока тайна предложението си към Москва? Според Баева- защото…всъщност нямали намерение наистина да направят това, което предлагат.

На многократните реплики на доцент Лъчезар Стоянов, историк от Нов български университет, изследовател на съдбата на българската нация и държава в ново и най-ново време, и на доцент Данаил Вачков, че България е била подложена на насилствена русификация и съветизация, Баева подхвърли, че всъщност съветска телевизия се е излъчвала у нас …само в петък.

Но кулминацията настъпи след като в студиото прозвучаха думите на Живков, произнасящ на конгрес страстно любовно обяснение към “великата съветска страна”, както и на други видни другари, подкрепящи с огромно вълнение идеята за присъединяване към СССР. Баева се беше подготвила за отпор с “пищов” ( както се казваше в училище ) и започна театрално да чете, как ( никому неизвестен, освен на тесен кръг историци) поклоник на Хитлер в България реди хвалебствия към нацистка Германия и нейния фюрер. Наложи се , след като тя явно нямаше намерение да спре сама, водещият да я репликира, че това сравнение не е адекватно на предателството от 1963 г., подготвяно на най-високите етажи на безконтролната тоталитарна власт от името на държавата ( без нито един глас против на пленума, припомни пак доцент Лъчезар Стоянов).

“Пищовът” гръмна Баева в крака, но тя бодро прие благодарностите за участието си. Дали е разбрала, че наистина трябва да й се благодари за косвения, но категоричен начин, по който потвърди, че защитата на съветското минало на България е невъзможна на фактологично ниво и може да вирее само в низши форми на едноклетъчен живот, демонстриани от нея и колегата й Кандиларов в студиото?

Забележка: Снимките на Тодор Живков с Хрушчов и пр. другари, както на участниците в предавенането и на факсимилиетата от документите от пленума, са от екрана на телевезионното предаване.

Share on Facebook