От петък насам обществото ни е разтърсвано от скандала, в който се забъркаха вече бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов с водещия на сутрешния блок на NOVA Виктор Николаев. И докато срещу първия се надигна огромна вълна от недоволство заради арогантно и нагло поведение, гарнирано с откровени заплахи, то в защита на Симеонов – че бил набъркан в скандала, се издигнаха много гласове.

 

Всичко в държанието на Тодоров обаче си има история. И понеже нашето общество има навика за 3-4 дни да забравя всичко случило се, то ще припомним тази история. Първо, защото има пряко последствие съм водещата Ани Цолова и второ – засяга бившия ѝ екранен патрньор Виктор Николаев, който обаче оцеля на екрана за разлика от колежката си и самия Тодоров.

 

На 23 август Антон Тодоров гостува в „Здравей, България“. Преди него в студиото е депутатът от БСП Валери Жаблянов. Предаването води именно Цолова. Поводът за гостуването им е вихрещият се тогава скандал с „Цанков камък“. В средата на разговора, видимо изнервен от запазената ѝ марка – непрекъснатото прекъсване на събеседниците си, той казва многозначителната фраза: „Много врагове ще си навлечете с това прекъсване“.

 

Случайно или не, в началото на септември Цолова беше свалена от ефир с уверението, че ще продължи да работи в NOVA, но в ново предаване.

 

Трябва да отбележим, че телевизията тогава не защити Ани Цолова от откровената заплаха (в неговия си стил, Тодоров (може би) ще ме опонира, че това е загрижено предупреждение към нея и, че именно тези врагове са я свалили от ефир. Въпрос на гледна точка – б.а.).

 

По същото време срещу нея се водеше друга много агресивна кампания от евродепутата Николай Бареков. И тук телевизията отново не я защити. Вместо това предпочете да действа по най-лесния начин – сваляне от екран.

 

На 6 октомври, Тодоров отново е в студиото на „Здравей, България“. Ехидно и под мустак заплаши Виктор Николаев: „Тя и тя малко така... беше тръгнала в някаква посока, ама... нещо виждам, че липсва столчето ѝ“. Поводът за тези думи според бившия народен представител станали изказани от водещия „силни думи, които ще му изядат хляба“.

 

Е, не му го изядоха. Но изядоха неговия. В защита на Виктор Николаев скочиха мнозина. Учудващо – NOVA също излезе с декларация. Разни журналистически организации, политици, граждани във все още свободното интернет пространство, също издигнаха гласове в негова защита. Изобщо цялата държава се подпали от заплахите на Тодоров. В петъчния ден той излезе с отворено писмо, в което, в типичен стил, се изкара жертва. Четири дни по-късно подаде оставка като депутат.

 

Това едва ли обаче топли особено някого. Обществото ни се насити на евтини скандали и крамоли. Сутришните блокове изобилстват от тежки политически теми, сякаш сутринта е единственото възможно време за разрешаването и коментирането им. Зрителите са една тълпа. И на тази тълпа се подхвърлят хляб и зрелища. Сегиз-тогиз и по някой водевил, като този с Цолова и Николаев. Но този, който им го подхвърляше - Тодоров - вече го няма на екрана. Виктор успя някак си да остане и дори го препъна, за разлика от Ани.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Депутат от ГЕРБ към Ани Цолова в ефир: Много беди ще си навлечете

 

Озаптете го! Депутат от ГЕРБ плаши телевизионен водещ, че ще бъде свален от екран!