Тринадесет български граждани бяха арестувани за серия джебчийски кражби. Това съобщи вчера вестник “Малта индипендънт”. Нашенците – най-вероятно професионални обирджии, били задържани след напускането на хотел в курортния град Слима, който се намира само на 5 км от столицата Ла Валета.

Към 12,30 ч по обед в четвъртък те отивали към международното летище Лука Малта. Местната полиция съобщи, че там са арестувани четирима мъже и шест жени, всички граждани на България. С тях са били и три деца на възраст 5 и 6 години.

Групата била закопчана с белезници пред хотела. Последвали лични обиски и претърсвания на багажите, при които са намерени значителни суми в евро, британски лири и други чуждестранни валути. Според малтийската полиция парите са задигнати при престоя в страната. Намерени са и крадени мобилни телефони.

Два часа след ареста на 10-те пълнолетни в Слима, били задържани още две жени и един мъж, също с българско гражданство, заподозрени за джебчийство. Вчера не стана ясно дали те са от същата банда. Властите твърдят, че разполагат с материали от камери за видеонаблюдение в молове и туристически обекти, както и други уличаващи доказателства срещу крадците. Те ще бъдат изправени пред съда в събота.