Предстоят концерти във връзка с 80 годишнината на зала “България” http://www.ploshtadslaveikov.com/80-godini-prekrasen-zhivot-v-zalata-na-balgariya/

Нека споделя нещо лично и “шуробаджанашко” по този повод за връзката на моята съпруга Росица със зала “България”. Тя не се изчерпва с факта, че тя работи там в Хоровата капела. Нито дори във факта, че на един от концертите, на 14 октомври, ще изпее две арии от дама пика ( в дует със сопраното Мария Цветкова-Маджарова).

Работата е там, че животът понякога си прави неслучайни шеги – включително и приятни. Мецосопраното Росица Павлова-Инджев е правнучка на човека, който има толкова основополагащи заслуги за построявенота на зала “България”, че в знак на благодарност приживе и посмъртно винаги се е пазело празно кресло за него в една от двете официални ложи ( едно за монарха и едно за него, а след неговата кончина – за съпругата му, на която Иван Вазов, написвайки последните си стихове като гост във вилата им в Костенец, декорирана и днес с паметна плоча по този повод, е посветил няколко рими).

Христо Ганев, както пише във визитната картичка на издателството , публикувало книгата му “Моят жизнен път” е пионер на кооперативното движение в България между двете световни войни.

 

Изтъкнатият стопански деец, публицист и общественик, стоял начело на българското кооперативно движение, е един от строителите на икономическия и културен живот между двете световни войни, затова неговият биографичен труд е ценно историческо свидетелство.

Кой е Христо Иванов Ганев?

До края на 1944 г. изтъкнат стопански деец, публицист и общественик, стоял начело на българското кооперативно движение. Един от строителите на икономическия и културния живот на България между двете световни войни.

Неговото име е забравено!…

По времето на управлението на Христо Ганев българското кооперативно движение постига забележително развитие, като разгръща огромно по своите мащаби строителство в областта на стопанството и културата, обхващащо почти всички слоеве на българския народ – България е сред страните с най-развито кооперативно движение в Европа, първа на Балканския полуостров, с авторитетно европейско признание.

Принципите на изграждането на българските кооперации са в основата на доктрината на Рочдалските пионери – свобода, независимост, взаимопомощ и самопомощ.”

И една малка подробност извън това представяне на Христо Ганев: под негово ръководство са изградени също хотел “България” и ресторант “България” , но не за друго, а за да издържат културната институция зала “България”. Само си представете с днешна дата подобна загриженост от страна на съвременните “строители на България”!

Правнучката на този забравен благодетел и родолюбец е моята съпруга Росица Павлова-Инджева (Ганева по майка).

Благодаря за вниманието- беше ми много приятно!

Share on Facebook