Не че някой се е съмнявал особено, но президентът Радев си плати дълга към Москва с днешното си изявление, че санкциите срещу Русия трябва да паднат. Беше премълчал тази кремълска мантра по време на пребиваването си в в САЩ – включително и в речта си от трибуната на Общото събрание на ООН, с което ядоса някои видни другари от московската пета колона у нас до степен, че те побързаха да се отрекат от него. Обаче…

Обаче Радев е като фамилията Ланистър от сериала “Игра на тронове”: винаги си плаща дълговете. Все пак ги е осребрил в аванс чрез поста, който му уредиха по промосковска линия.

Признавам си, че не можех да предвидя зрелищният начин, по който ще го направи. Избра посещението си в Полша като плацдарм на този свой демарш. В Полша, където току-що се състояха най-мащабните учения на НАТО по отразяване на евентуална руска агресия от времето на студената война насам!

Това, разбира, не е случайно, както и фактът, че агенция ТАСС не може да се нарадва на хубавата новина и я предаде изпреварващо преди и дума да чуем за това от българска страна. За да няма мърдане и тук. ТАСС е упълномощена и това е като заповед по гарнизона по препредаване на информацията – в случай, че някои се опита да я скрие в България ( както я криха от президентството часове наред).

А уж сме били малка държава- малка, ама достатъчно важна за задачите, с които е натоварена да вършее като руски троянски кон. То и кинжалът е малък, но върши работа на наемните убийци.

Има един знаменит виц от съветско време за художника, който се явил на конкурс с  картина, изобразяваща два мъжки крака върху два женски, стърчащи от една палатка, наречна озадачаващо “Ленин в Полша”.Защо? Ами защото това отдолу са краката на жена му Крупская, отвърнал на съответния въпрос художникът. А Ленин къде е? Настоявали да разберат все пак от журито. Как къде- в Полша, отвърнал невъзмутимо интерпретаторът на популярния в СССР сюжет за революционната дейност на фюре…пардон, на вожда, по който има и филм от 1965 г.

Само че това беше виц, адски смешен, защото беше и адски абсурден. Докато нашият случай не е смешен никак.

В нашия случай Радев е в Полша, а ние тук се питаме как стана така, че ни пуснаха в палатката на НАТО уж като членове, но се оказваме онова обратното на член, обслужвайки агресивния нагон на Кремъл.

Share on Facebook