4 октомври 2017 г., Пловдив.  Спектакълът „ХРОМА“ на световноизвестния японски хореограф Широ Такатани ще бъде представен в културната столица на България – Пловдив. Представлението ще се играе на 6 и 7 октомври на сцената на Културен дом „Христо Ботев“. Билети се закупуват от касата на Културния дом.  Повече информация можете да намерите тук.

„ХРОМА“ е светлинно шоу, което съчетава завладяващи танцови движения, светлини и сенки, създавайки  изключителни визуални ефекти. Самият Широ Такатани, съосновател на добре познатия по цял свят японски артистичен колектив „Dumb Type“, пристига в България специално за юбилейното издание на ONE DANCE WEEK. Събитието е организирано от „Фондация ЕДНО за култура и изкуства“, с подкрепата на Посолството на Япония.   

Вдъхновен от музиката на Саймън Фишър Търнър и последната творба на английския режисьор Дерек Джарман – „ХРОМА: Книга на цветовете“ (1994), Такатани създава идеята за спектакъла. Както книгата, така и произведението на японския хореограф са изпълнени с поезия, анекдоти, цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други известни личности.


За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и осма поредна година българската публика има възможност да се докосне до
древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2017 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.
Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2017 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/