След успешния Форум бременност и детско здраве в София през май, изданието се пренесе и в Пловдив. Стотици настоящи и бъдещи родители, както и много техни близки, се събраха на 01 октомври в зала „България“ на Международния панаир в града под тепетата. Taм те имаха възможността да чуят онова, което ги вълнува за бременността, раждането, грижите за новороденото и детското здраве, представени от доказани медицински специалисти в различни области. За радост на всички от Рефан България направиха щедри подаръци за участници във форума, които бяха изтеглени чрез томбола. Не само  късметлиите обаче получиха подаръци от РЕФАН. Такива имаше всеки един присъствал на събитието.

„Форум бременност и детско здраве се организира от Инвестор медия груп от пролетта на 2011 г. На въпроса какви събития бихме могли да правим, предложих именно този форум за бременност и детско здраве, защото всички ние откриваме необходимостта от достоверна и адекватна информация при проследяване на бременността, раждането и грижите за детето и здравето му, и знаем колко тревожни сме, когато се грижим за най-скъпото си“, каза главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева, която е водещ и модератор на форума.

Програмата на събитието започна с панел „Девет невероятни месеца“. „Очакванията на една бременна жена са здравеопазването да е безплатно, тя да има гаранция за сигурност... Реалността обаче е, че безплатното здравеопазване е неприемливо малко. Това, което Националната здравна каса поема като пакет при бременните е един минимум. Освен това няма и стандарт по гинекология, което затруднява работата на гинеколозите у нас и никой от тях не може да даде гаранция, че няма да се случи нещо лошо.“, каза д-р Васил Даскалов, който представи първата лекция - „Женската консултация – очаквания или реалност“. Бремеността и кърменето са периоди, където жената се обръща към по-натуралните средства за помощ, с което има по-малък риск за плода. Тогава тя иска да познава работещи алтернативни методи, които би искала да приложи, каза д-р Ирена Маждракова, която даде ценни съвети на бременните за това как да облекчат дискомфорта по време на износване на бебето с природни и хомеопатични средства. Чай от джинджифил и копър успокояват гаденето и стомашните киселини, които мъчат много бъдещи майки през първите месеци. Здравословно и балансирано хранене, както и прием на качествено рибено масло, ленено семе, крилово масло, масло от чия, витамин D, витамин В12 и пробиотици, също са много полезни, допълни класическият хомеопат.

След нея лекция изнесе д-р Мариела Даскалова. "Съвременният апарат позволява да се види бременността много рано. Този преглед е напълно безвреден, защото много жени се опасяват от ехографията в много ранна бременност. Пулсът на детето може да се установи с вагиналната сонда – при навършени пет седмици след последната бременност.", сподели тя. „Съвременни аспекти на раждането“ бе темата на втория панел от програмата на Форум бременност и детско здраве Пловдив. Биотехнологът Деница Венкова изтъкна, че омега-3 мастните киселини, както и микроелемнти като желязо, йод, цинк, са много важни не само за развитието на плода, но и за здравето на бъдещата майка. „Магнезият участва в минерализацията на костите, подпомага естественото развитие на бременността, важен е за нервната система и мускулите. Липсата му в организма може да доведе до различни неразположения като схващания, крампи, липса на сън и други неразположения...“, каза още тя и даде още препоръки на присъстващите какви витамини и минерали за нужни за здравето и красотата на бременната. „Движение и подготовка за раждане“ бе следващата интересна лекция.

Представи я акушерката Йонка Петкова, която изтъкна колко важна е двигателната активност за нормалното протичане на бременността. „Движението е здраве и здравето е живот. Всяка жена е уникална и различна, както и нейните бременност и раждане. Тя не бива да изпада в крайности – да яде или спортува за двама. Всичко трябва да бъде в зоната на комфорт“, посочи тя. И уточни, че преди бъдещите майки да се запишат на йога или други полезни упражнения, трябва да се консултират с лекар. „Раждането не е като по филмите. Жената трябва да мине през определени фази, за да може да прочете то нормално. Винаги се стремим да запазим нормалния ритъм на раждането с оглед състоянието на бебето. Жени, които ще раждат за първи път, трябва да знаят, че първият период ще продължи поне 12 часа“, каза д-р Георги Амалиев. Неговата лекция за нормалното раждане също предизвика голям интерес сред присъстващите в залата, особено жените в напреднала бременност. След него д-р Асен Пачеджиев обясни кои са предимствата на съхранението на стволови клетки у нас. По думите му, над 2 200 двойки у нас са взели решение да съхранят стволови клетки през 2016 г. Това прави около 3, 6% от ражданията в страната. "За момента стволовите клетки се използват за лечението на сравнително редки заболявания. В бъдеще, евентуално, могат да се приложат и при заболявания със социална значимост, които се появяват в третата възраст", каза още той. 

Д-р Диана Аргирова представи темата „Неонатален период - защо е най-важният месец от живота ни?“. „В България имаме склонността да прегряваме децата, затова като детето се роди, стайната температура трябва да бъде 22-24 градуса, а на кърпане 27“, каза тя и уточни, че е погрешно схващането, че на новороденото трябва да се дава вода. Кърмата съдържа такава и не е нобходимо майката да се притеснява, че детето й ще остане жадно." Неонатологът изтъкна, че загубата на тегло след раждането не трябва да притеснява родителите. Това е нормален процес, като до 15-20 ден бебето ще си възвърне теглото, с което е било в родилното. В кърмата има 88% вода, а другите 12% са с хранителна стойност, добави от своя страна консултантът по кърмене Ася Демирева. Тя обясни на бъдещите и настоящи майки, че има много фактори, които влияят на кърменето. Един от тях е стресът. Хормоните, свързани с кърменето са един вид естествена упойка в организма на майката. При стресова ситуация може да има леко по-забавено потичане на кърмата, но не и спиране, категорична бе тя. И изтъкна, че размерът на гърдите не е от значение за кърменето. „Няма по-тъжен вид от този на едно болно дете, но няма и по-хубава картина от това на едно здраво дете. Дихателната система на бебето започва да се развива още в първите седмици на бременността и продължава и през детството. Малкият размер на носа, тесните носни ходове... предразполагат той лесно да се запуши.“, каза проф. Тоньo Шмилев, който насочи вниманието на аудиторията към профилактиката на острите респираторни инфекции у децата.

Специални гости на форума бяха акушерките Динка Негалова и Катя Павлова, които практикуват в Пловдив и през май получиха една от наградите на класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“. „За да работиш като акушер, първо трябва много да харесваш и обичаш професията. И жените, които идват при нас, трябва да усетят цялата тази химия, за да се осъществи една много важна и силна връзка между акушерка и жена“, каза Павлова. Много от присъстващите използваха възможността да зададат своите въпроси към нашите лектори, както и да разговарят лично с тях в паузите. „Като темите, така и лекторите на Форум бременност и детско здраве намерих за интересни. Смятам, че винаги е интересно за една жена да чуе мнението на професионалисти. В момента съм на етап мисъл за раждане и лекцията на д-р Амалиев беше най-интересна за мен“, каза Марта Божикова, която е в осмия месец от своята бременност. На въпрос дали смята да съхрани стволови клетки, пловдивчанката обясни, че е мислила мнного по въпроса, но вероятно няма да прибегне до тази стъпка. „Това, което ми хареса в лекцията е че тя беше обективна, а не представяне на напудрена информация, която да провокира жените на 100% да съхранят стволови клетки. Беше дадена достатъчно обективна информация така, че всеки може да си прецени каква е действително практическата полза от това“, допълни Марта.

Владислава Койнова, която също е в 8 месец, обясни, че е дошла на форума с половинката си, за да подобри своята информираност за бременността и раждането. „Аз много харесах лекцията на д-р Амалиев за раждането. Беше много информативна и изчерпателна. Като цяло модулите, които бяха подбрани на форума, ми харесаха“, каза още тя. Димитър Кръстев ще стане татко само след няколко месеца. Той търпеливо изслуша всички лекции заедно с жена си. Споделя, че за първи път присъства на подобно събитие за бъдещи родители. „Дойдох от любопитство и повече за обогатяване на знанията за това какво ни предстои. Всички лекции бяха доста разширени и обогатени. Но за мен последните лекции от панел „Здраво дете“ - какво ще знае родителя за детето, ще имат най-голяма полза“, каза той. „Този форум е полезен, защото бъдещи майки, дори които все още плануват бебенце, ще могат да чуят различните теми по различните модули. И затова дойдох тук, за да се информирам и получа друга информация, която съм получавала само от интернет. Всички лекции бяха достатъчно полезни, изчерпателни, но може би последната за нормалното раждане най-ми хареса, защото това ме вълнува в момента“, каза Меги, която ходи на индивидуални курсове за бременни, но въпреки това е решила да си обогати познанията чрез лекциите на Форум бременност и детско здраве Пловдив.