България за втори път в рамките на 3 години се поддава на руския натиск за промяна на официален проектодокумент, в който за Русия се говори като за заплаха за националната сигурност.

 

Първият път това стана в края на август 2014 г., когато на сайта на министерството отбраната се появи проект за документа “Визия 2020” и в него се споменаваше руската хибридна война срещу България. Петата колона нададе вой и Румен Петков, един от нейните (високо)говорители у нас, със самоуверена усмивка предрече, че до няколко дви споменаването на Русия в този контекст ще отпадне от готвената визия за българската отбрана. Както и стана.Зад кадър тогава остана ”само” фактът , че всъщност лидерът на Бойко Борисов, макар и формално в позата на опозиционер по онова време, лично е настоял пред служебния министър Близнашки да нареди на военния си министър Шаламанов да извърши исканата от Москва промяна.

 

Днес имаме повторение на ситуацията. Борисов отново не поема лично вината за очертаващата се ревизия на Доклада за националната сигурност на България през 2016 г. в частта за руската заплаха, но дори се намира на среща на НАТО в чужбина ( почти като Фердинанд по време на убийството на Стамболов).

Разликата в сравнение с 2014 г. не е само в това, че тогава Борисов се е накарал “опозиционно” на управляващия Близнашки ( сам по себе си убеден русофил – пагубно качество за всеки българин с претенцията да е патриот, дори и да е убеден антикумунист, като Атанас Буров, а какво остава за др. Близнашки). Професорът после пое отговорността за ревизията, заявявайки, че не е бил консултиран за тази формулировка, но така и не си призна за интервенцията на Борисов ( пък и кой да ги пита!).

 

Уж косвено, но до мозъка на костите си стопороцентното доказателство за задния ход на гореспоменатия Борисов ни дадоха днес едновременните изказвания по темата на външния министър Екатерина Захариева и на председателя на комисията на външни работи в Народното събрание Джема Грозданова. Двете в един глас, по едно и също време и от различни трибуни “изведнъж” се отрекоха от твърдението на властта за руската заплаха. В доклада за националната сигурност всъщност не се говорело подобно нещо.

 

Двукратното им отричане напомня на трикрактното произнасяне “талак, талак, талак”, което според Корана един мюсюлманин е достатъчно да произнесе, за да се разведе пред Аллаха с жена си. Богът, когато Борисов нарича фамилиарно Началника, гледа строго от Москва и следи ритуалното унижение на България да се състои по неговите правила. Служител(к)ите в храма на Борисов изпълняват стриктно заклинанията.

Този дует в условията на победилата по условие еднолична власт на Бойко Борисов в личната му партия е абсолютно невъзможно да прозвучи по такъв координиран начин без санкцията на самия Борисов. Няма случай той да бъде оборен от свои подчинени, без да го е пожелал ( а вече се беше изказал, че НАТО обявява Русия за заплаха и ние- няма как- в случай на война ще трябва да сме на страната на НАТО). ГЕРБ взима завоя с извити ръце, както се вижда от гърченето на езиците на говорител(к)ите по темата.

На завоя скърца и мирише на руска партенка, с която са им запушили устата отново. Атлантикът Борисов отново се изявява като Атлант на руската пета колона у нас.

Share on Facebook