По повод на новия етап от развитието на дружбата между Русия и Турция, чиито авторитарни президенти възстановяват най-добрите традиции на приятелството между Османската и Руската империя, написах вчера , че Путин и Ердоган вървят по стъпките на султан Махмуд Втори и император Николай Първи от времето, когато Русия установява фактически протекторат над Турция, спасявайки я от военен разгром във войната с разбунтувалите се египетски васали на султана. ( за сметка на правата и свободите на угнетените народи в рамките на многонационалата империя).

Оказва се, че не само текущата, петата поред за годината, среща между Путин и Ердоган показва тази тенденция. Традицията е била особено зрелищно онагледена и озвучена преди близо месец в сърцето на руската столиц, когато турски военни в еничарски одежди са изпълинили на руски на Червения площад съветската песен “Катюша”.

На фестивал на военните оркестри в Москва на червения площад на 31 август е дефилирал турски оркестър, дефиниран скромно като “военен” в руските медии. Всъщност става дума за оркестъра “Мехтер”, който е връстник на самата Османска империя, създадена през 1289 г. от Осман Гази.  С други думи, както отбелязва днес в заглавие и сайтът на в. “Дневник”, в центъра на Москва еничари са изпяли на руски език “Катюша”. https://www.youtube.com/watch?v=j-TTcpnLV1s

Определението за еничарите може да звучи (евфе)мистично, но всъщност изпълнителите на катюша са били облечени именно като еничари- една традиция, заличена в Турция още през 1826 г., но възкръснала в днешно време. Официалният сайт на фестивала толкова много е харесал символиката, че е украсил страницата си тъкмо със снимка на на театралния сюжет с еничарските изпълнители на “Катюша”. http://www.kremlin-military-tattoo.ru/news/den-muzyki-na-festivale-spasskaya-bashnya/

В текста към снимката за еничарското изпълнение в частност се изразява възторг от блестящото изпълнение на еничарите и от гръмовния съпровод на типичния османски боен барабан и зурлите ( както са известни у нас специфичните духови инструменти на османлиите). Тази музика е повдигала бойният дух на османците, отбелязват в сайта, където цитират развълнуван от събитието пенсионер. Владислав Яковлевич ( не е Махмуд Махмудович, примерно) заявява, че от малък е закърмен с турски бойни маршове и сега, след като чул на живо еничарите да пеят “Катюша”,  вече има за какво да живее, понеже наистина му се повдигнал бойният дух, спомняйки си детството.

«Мехтер» с блеском исполнил турецкие боевые марши. На зрителей обрушились грохочущий голос большого барабана кёс в сопровождении звуков труб. Эта музыка поднимала боевой дух воинов Османской империи. С ней они шли в бой и побеждали врага. Оркестранты также исполнили пару песен. Одна из них прославляла турецкую нацию и национальный флаг. Другая была наша «Катюша». Турки спели ее на русском языке, что вызвало гром аплодисментов.

Эмоционально отреагировал на выступление турок и москвич Владислав Яковлевич. Было видно, что оно ему очень понравилось. «Я пенсионер, постоянно хожу на бесплатные концерты «Спасской башни». После таких выступлений действительно поднимается боевой дух, несмотря ни на что хочется жить. У меня в детстве была пластинка с военными турецкими маршами, я постоянно ее слушал. И вот сейчас снова услышал, и вспомнилось детство», – рассказал он.

Ако ви се губи в картинката лозунгът “Да живее дружбата между Червената армия и еничарските братя по оръжие ”, можете да го добавите спокойно към зрелището на Червения площад.

Share on Facebook