Кога е най-подходящото време за профилактика срещу грипа и острите вирусни инфекции? Този въпрос всеки ден загрижени родители отправят към д-р Анеса Георгиева, началник на детско отделение в УМБАЛ „Пловдив“.

Въпреки, че все още няма значимо повишение на заболеваемостта, а може би и точно поради това, сега  е подходящото време да се вземат мерки за повишаване на собствената защита срещу вирусни заболявания и бактериалните им усложнения, посочи лекарката. Известно е, че съществуват противобактериални и антивирусни медикаменти, които се ползват в различни профилактични схеми като например бронховаксон и респивакс, в съчетание с изопринозин /изорекс/ и/или други имуномодулатори. Най-важното е приемът на тези препарати да бъде назначен от специалист педиатър, подчерта д-р Георгиева. Тя смята още, че сега /месеците октомври и ноември/  е най-подходящият момент за прилагането и на специфичните противогрипни ваксини. И тяхното прилагане обаче, също трябва да е след консултация с детски лекар с цел прецизиране на възрастовите особености на детето – защото има огромна разлика дали то е на 12 месеца или на 12 години. При прилагане на противогрипните ваксини е важно  да се избират такива за съответния сезон – 2017/2018, тъй като те са съобразени с очакваните видове грипни вируси за него.

Профилактичните мерки включват и комплекс от немедикаментозни стъпки, припомни д-р Георгиева. На първо място трябва да се избягват контактите с болни от различни инфекции. Стриктно да се спазват хигиенните норми – помещенията да се проветряват, подовете и плоскостите в детските заведения и в дома редовно да се измиват със съответни препарати, а ръцете да се мият със сапун и вода..Разходките на открито  и други закалителни процедури не са без значение. Пълноценното хранене също е важно  за изграждане на собствена “защита” от инфекции – менюто трябва да е съобразено с възрастта на децата , да включва всички основни компоненти, да е богато на минерали и витамини, които организмът да набавя с консумация на плодове и зеленчуци. Добре е да се избягват консервираните храни. Не е подходящо в този сезон да се спазват диети за отслабване, да не говорим, че при децата те изобщо не са приемливи, съветва началника на отделението. Тя не препоръчва да се пият хранителни добавки или други синтетични продукти, които много често се ползват като заместител на пълноценното хранене.

Важността на проблема и необходимостта от дискусия на тази тема се определя от факта, че в сезона на грипа и други респираторни инфекции заболеваемостта се повишава значително.  Само в болница „Пловдив“ през месеците от ноември до февруари се приемат за лечение над 200 деца месечно.