Иран започна военни учения в район близо до границата с иракския район Кюрдистан, съобщи иранската държавна телевизия ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Това става ден преди планирания в Иракски Кюрдистан референдум за независимост, отбелязва агенцията.

Телевизията посочи, че маневрите, част от ежегодните прояви в Иран за отбелязване на годишнината от началото на войната с Ирак от 1980-1988 г., са съсредоточени в пограничния район Ошнавие.

В ученията участват артилерия, бронирани и въздушнодесантни части, уточни ИРИБ.

Иракски Кюрдистан е неофициалното название на кюрдския автономен район, който се ползва с широко самоуправление в състава на Ирак и включва провинциите Дахук, Сулеймания и Ербил.

В пограничния район често има сблъсъци с ирански кюрдски въоръжени групи, базирани в Ирак.
Иран се присъедини към Турция и иракското правителство, изразявайки несъгласие с планирания кюрдски референдум.

Междувременно Техеран забрани от днес всички полети до Иракски Кюрдистан по искане на правителството в Багдад в навечерието на референдума за независимост на този автономен регион, съобщи агенция ИРНА, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

"По искане на правителството в Багдад са спрени всички полети на ирански самолети до летищата в Ербил и Сулеймания. Освен това Иран затваря въздушното си пространство за полети от Иракски Кюрдистан", съобщи говорителят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Кейван Хосрави.

Посолството на САЩ в Ирак пък предупреди американските граждани за възможни размирици по време на планирания за утре от кюрдските власти в Северен Ирак референдум за независимост, с който правителството в Багдад не е съгласно, предаде Ройтерс.

Посолството посъветва сънародниците си да избягват пътувания до и във териториите, които си оспорват кюрдското регионално правителство и централните иракски власти.

Кюрдските регионални власти не се вслушаха в призивите на ООН, САЩ и Великобритания да отложат референдума. 

(БТА)