Централното ръководство на Ирак отхвърли референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, защото той противоречи на конституцията на арабската страна, заяви външният министър на Ирак Ибрахим Ал Джаафари снощи в речта си пред Общото събрание на ООН, цитирана от ТАСС. 

"Ирак е мултикултурна и мултиконфесионална държава, - каза той. - Ние не можехме да приемем неконституционното решение за провеждането на референдума, взето от властите в Иракски Кюрдистан."

Дипломатът подчерта, че властите на Ирак се стремят "да запазят единството на Ирак" и да водят сериозен диалог с Ербил за решаването на разногласията и без предварителни условия. Според него вотът, насрочен за утре, е нарушение на статута на този иракски район, което може да доведе до вътрешни и регионални проблеми.

В речта си външният министър призова също така ядрените държави от света да помогнат на Ирак да построи ядрен реактор, който да бъде използван за мирни цели, и да му осигурят достъп до съответните технологии за използване на атомната енергия.

Ал Джаафари се позова на договора за неразпространение на ядреното оръжие, който дава на държавите "право да използват енергията на атома за мирни цели, да провеждат изследвания в тази област без заплаха от дискриминация, особено ако става дума за развиващи се страни".

Ройтерс припомня, че при бившия режим на Саддам Хюсеин Ирак имаше три ядрени реактора в Тувайта, изследователски център южно от Багдад. Единият от тях бе разрушен при израелско въздушно нападение през 1981 г., а другите два - от американската авиация по време на войната в Залива през 1991 г., последвала иракското нахлуване в Кувейт. (БТА)